Recensie: Esmé Annet Langedijk

Bij Futuro Uitgevers verscheen het boek Esmé vandaag gaan we dit boek reviewen. Lezen jullie mee??

 

 

Over het boek:

Esmé is een ontroerende en aangrijpende roman, waarin een jonge vrouw vier cruciale weken van haar leven beschrijft. Een schildering over confrontaties met het verleden, de kracht van creativiteit en onverwachte ontmoetingen. Maar ook een ontdekkingsreis naar binnen en de zoektocht naar verbinding en liefde.

Esmé staat geparkeerd voor haar ouderlijk huis. Letterlijk. Boosheid en angst nemen bezit van haar. Het laatste wat ze wil is dat haar leven weer overhoop gegooid wordt. Ze heeft juist alles onder controle. Maar is dat wel zo? Wat gaat er gebeuren als ze toch de stap neemt om naar binnen te gaan?

Onze mening:

Het verhaal wordt in diverse tijdlijnen en jaartallen verteld. Er komen interessante quotes voorbij van Leonaro da Vinci. De quotes pasten echt bij het boek. Deze twee vonden we heel erg bijzonder:

´Tranen komen uit het hart niet uit het brein. ´

Leonardo da Vinci

Leven zonder liefde is helemaal geen leven.

Hoe dieper het gevoel, hoe groter de pijn.

Twee quotes om goed over na te denken en die wel goed passen bij de meeste mensen in hun leven. Deze quotes pasten echt goed bij de inhoud van het boek. Het verhaal is origineel en super goed geschreven. Vanaf de eerste paar bladzijdes werd het gauw duidelijk dat de auteur goed kan schrijven. Bij sommige boeken moeten we toch even verder lezen om in het verhaal te komen. Dit boek begint al heel gauw erg goed.

Het verhaal gaat over een jonge vrouw die veel meegemaakt heeft. Het verhaal wordt op een boeiende en meeslepende wijze geschreven. Als lezer leef je echt met Esmé mee op sommige momenten. Als lezer zou je denken dat boeken die in diverse tijdlijnen worden geschreven verwarrend zijn, dit is hier niet het geval. Alles war duidelijk en helder beschreven. Wij vonden het verhaal super goed. Het leek erop alsof je een therapie kreeg toen we dit boek lazen. Je kreeg ´levenslessen´ mee in het boek. Bijzondere goed is dit. Wat we ook leuk vonden is naast de leuke quotes komen er portretten en tekeningen voorbij in het boek. Heel weinig volwassenboeken bevatten afbeeldingen. Leuk bedacht. De dialogen de gedachtengoed werkelijk alles is goed uitgewerkt in dit boek.

 

Mevrouw De Jager heeft me uit de wachtruimte bij de receptie opgehaald en me meegenomen naar een kaal, onpersoonlijk kantoortje op de gesloten afdeling waar mijn vader verblijft. Onderweg hiernaartoe hebben we uit een automaat een bekertje koffie gehaald. We nemen tegenover elkaar plaats aan een kleine echthoekige tafel die aan een kant tegen de witte muur staat.

´Laat ik beginnen te zeggen dat ik het heel dapper vind dat je deze stap hebt genomen, Esmé. Het zal niet gemakkelijk voor je zijn. Ik denk dat het goed is om een paar dingen uit te leggen voordat we naar je vader gaan.´

Ik knik en neem een slokje van de hete koffie.

´Zoals ik de vorige keer aangaf, zit het probleem bij je vaders geheugenverlies vooral in zijn korte geheugen. Gebeurtenissen van krotgeleden herinnert hij zich niet meer of slechts deels. Het langetermijngeheugen is beter intact, alleen zitten er wel gaten in. Hij heeft moeite met gebeurtenissen in chronologische volgorde te plaatsen. Het is een beetje een warboel in zijn hoofd.´

´Denkt u dat hij mij herkent.´

´Ik weet het niet. Mensen met het korsakovsyndroom hebben moeite om personen te herkennen, maar het verschilt per geval. At ik je wel wil meegeven is dat deze groep patiënten, ook je vader, de gaten in hun geheugen vullen met fantasieverhalen. Ze zullen niet snel toegeven dat ze niets weten en verzinnen de stukken erbij om het verhaal compleet te maken. In Jargon noemen we dat confabuleren , ofwel eerlijk liegen je vader doet dit ook en zich hierbij van geen kwaad bewust en ervan overtuigd dat hij altijd de waarheid spreekt. Het heeft dus geen zin om daar tegenin te gaan, want hij snapt dat niet. Je vader is door zijn geheugenverlies heel onzeker geworden en vertoont daardoor helaas weinig initiatief meer. Hij trekt zich steeds verder terug en daarnaast is zijn gezondheid zeer broos. Vooral de waarden van diverse organen waaronder zijn lever, zijn slecht, ik ben blij dat je nu gekomen bent.´

Ik zucht diep om wat spanning die zich op het toppunt heeft opgebouwd te laten opstappen.

´Wil je dat ik meega, of ga je liever alleen??

Ik vind het fijn als u erbij bent. Mar het liefst ga ik nu naar huis. ´Mijn stem trilt en voel een paniekaanval opkomen.

´Mevrouw de jager legt haar hand op die van mij

Waar ben je bang voor?

Dat hij me niet herkent, of juist wel en hoe hij reageert. Dat ik begin te huilen of boos om hem wordt. Of overstuur wegren. ´Mijn ademhaling wordt gejaagder.

Het verhaal is erg origineel. Het boek konden we niet meer wegleggen zo leuk vonden we hem. De gedachtengang van de hoofdpersoon Esme vonden we supergoed beschreven. Je leeft echt met haar gedachten mee. Alsof je zelf Esme bent geworden. Niet veel auteurs slagen erin om de gedachten van de hoofdpersoon uitvoerig en goed te beschrijven. Het is Annet zeker wel goed gelukt. Het leek wel alsof we naar een film keken. Dit boek is zeker een aanrader voor iedereen en krijgt vijf sterren.

Overige gegevens van het boek:

ISBN boek: 9789492939708. verkoopprijs: 20,00 euro.

ISBN e-book: 9789492939722. verkoopprijs: 9,99 euro.

Over de auteur:

Annet Langedijk is naast auteur van Esmé oprichter van TROOOST, een stichting die persoonlijke kaartjes en gedichtenbundels aanbiedt en daarmee inloophuizen op het gebied van kanker steunt. Omgaan met tegenslag en de kracht en troostende werking van kunst, creativiteit en taal zijn thema’s die Annet na aan het hart liggen.

Verkrijgbaar bij de boekhandels.

 

Graag willen we Futuro Uitgevers hartelijk danken voor een recensie-exemplaar.

 

#samenwerking

 

 

One thought on “Recensie: Esmé Annet Langedijk

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.