Recensie: Gebroken levenslijnen

Recensie: Gebroken levenslijnen

Eerder hadden we een winactie van het boek Gebroken Levenslijnen van Saskia Harkema gehouden. Vandaag een review van dit boek verschenen bij Futuro Uitgevers. Lezen jullie mee??Cover:

Deze groene cover kun je echt niet missen. Het past echt bij de inhoud van het boek  deze mooie cover.

Over het boek:

Het is 1991 als in Joegoslavië de oorlog uitbreekt. Niemand had het zien aankomen. In 1998 valt definitief het doek voor de Joegoslavische federatie: het houdt op te bestaan. Svetlana’s droom valt in duigen. Ze zou gaan studeren in Engeland met het geld dat haar ouders door heel hard werken, hadden gespaard. Ze verliezen alles en Svetlana’s leven neemt een dramatische wending. Met haar familie probeert ze te overleven. In 2002 trouwt ze en verhuist ze met haar man naar Nederland. Ze leeft 15 jaar in de illegaliteit, omdat haar een Nederlandse status wordt onthouden. Ze gaat niet bij de pakken neerzitten en wordt actief als vrijwilligster.

Haar huwelijk verslechtert en ze wil het ontvluchten, maar ze wordt zwanger en besluit haar huwelijk een laatste kans te geven. ‘De oorlog is in mij,’ zegt ze als ik haar in 2011 ontmoet. Als een ongenode gast heeft het zich genesteld in haar leven en dat van haar familie. Wederom neemt haar leven een onverwachtse wending als haar zoon in 2016 stateloos wordt. Ze keert terug naar haar geboorteland, maar ontdekt dat haar thuis ten prooi is gevallen aan een onafwendbare teloorgang. Ze neemt een ingrijpend besluit dat grote gevolgen zal hebben voor haarzelf en haar zoon.

Mijn mening:

Gebroken levenslijnen is een aangrijpen en meeslepend boek van Saskia Harkema. Het boek gaat over de effect van de oorlog op Svetlana, de hoofdpersoon in dit boek. Het onderwerp van het boek kan inderdaad zwaar lijken omdat het over de oorlog gaat, maar de schrijver heeft het op zo een manier geschreven dat het heel toegankelijk is. Je merkt niet dat je een moeilijk onderwerp aan het lezen bent, omdat het verhaal zo boeiend is en de schrijfstijl heel prettig. Het is dus zeker de moeite waard om het boeiende boek een kans te geven, zelfs als je denkt dat het zware kost is.

Volgens bronnen zou Stalin vaak hebben geprobeerd om Tito te vermoorden. Het verhaal gaat dat hij dit tot 22 keer toe heeft geprobeerd.

In hoofdstuk 4 beschrijft Harkema hoe ze Svetlana ontmoet, een vrouw wiens droom om toerisme te studeren in Engeland uiteenviel. De bezittingen zijn op hoort ze van haar ouders. Alleen het huis waarin ze wonen hebben ze nog gelukkig wel. In 2002 gaat Svetlana naar Nederland met haar man voor een betere bestaan. Helaas vindt ze geen werk en een verblijfsvergunning krijgt ze ook niet omdat haar man niet genoeg verdient. Ze keert terug naar Macedonië op de vlucht voor armoede. Ze opende een kapperszaak en won diverse prijzen. Tijdens het knippen worden er verschrikkelijke verhalen verteld. Svetlana maakt afschuwelijke dingen mee privé ook zoals miskramen. Ook was een ander hoofdstuk de oorlog in mij erg aangrijpend. Svetlana´s hele leven is verbonden aan de oorlog en dat van haar grootouders. Ze wordt heel streng opgevoed. De titel van het boek wordt dan ook duidelijk. Het past echt goed bij de inhoud van het boek.

Het boek is vlot geschreven. Het boek leest als een trein. Er zijn weinig boeken die me diep raken en laten nadenken over de gruwelen van de oorlog. De auteur heeft het verhaal op een indrukwekkende manier beschreven. Ik als lezer kon mij echt inlezen in het verhaal. De schrijfstijl van Harkema is vlot en meeslepend, waardoor je als lezer meteen wordt meegezogen in het verhaal. Dit boek krijgt vijf sterren van ons.

Verkrijgbaar bij de boekenwinkels.

#samenwerking lees disclaimer.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.