Recensie: Geheim op zee

Recensie: Geheim op zee

Bij Uitgeverij Zwijsen verscheen het boek Geheim op zee. Vandaag gaan we dit boek reviewen. Lezen jullie mee??

 

Cover:

Een prachtige blauwe cover heeft dit boek. Een jongetje en een piraat staan op een boot. Het jongetje verstopt een kindje in de kist. Vanboven zien we een vogel met een open bek en er tegenover nog twee vogels. Wat een mooie cover is dit. Echt levendig. Er gebeurt veel en het is echt mooi om ernaar te kijken.

 

Over het boek:

Prachtig historisch kinderboek. Het is 1595. Weesjongen Zeger mag mee op de eerste Nederlandse zeereis helemaal naar Oost-Indië. Hij wil zijn tweelingzusje Maartje graag meenemen, maar vrouwen zijn niet welkom aan boord. Daarom verzint Zeger iets waardoor Maartje stiekem toch mee kan.
Vanaf het vertrek houdt een van de matrozen Zeger scherp in de gaten. Algauw komt Zeger erachter dat deze zeebonk kwaad in de zin heeft. Kan hij dat voorkomen en zijn zusje redden?

Onze mening:

Zowel het verhaal als het inhoud van het boek is super goed. Als je het boek open slaat zie je een wereldkaart op zijn kop met wat dieren. Daarna zien we twee vissen en de titel van het boek. 14 mini hoofdstukken komen voorbij in het boek. In 76 bladzijdes neemt de auteur je mee naar de wereld van een Weesjongen Zeger. In het boek wordt ook uitgelegd wat het verschil was tussen jongens en meisjes destijds. Dit stuk was toch wel confronterend:

Het was heel normaal dat kinderen al jong gingen werken. Jongens leerden dan een vak, bijvoorbeeld bij een timmerman of een schoenmaker. Meisjes hielpen hun ouders in het huishouden of gingen bij een andere familie werken als hulp. Zodra ze trouweden, kregen ze hun eigen huishouding.

Gelukkig is dat nu heel anders. Het eerste hoofdstuk begint al meteen erg spannend. Je ziet een prachtige schip ook aan het begin van de hoofdstuk. Wat een ideale manier om kinderen kennis te laten maken met een informatief boek. Je krijgt eigenlijk geschiedenislessen van de auteur. Er wordt zelfs uitgelegd hoe kinderen leefden in het jaar 1959. Welke kleding ze droegen, hoe ze woonden, wat ze aten en hoe ze speelden. Ieder hoofdstuk begint met een prachtige plaatje. Het boek is geschreven voor kinderen van groep 7 en 8.

Heel leuk vonden de kinderen op de redactie dat je niet alleen teksten zag maar ook illustraties in het boek. Dit waardeerden ze enorm aan het boek. Hier hebben we ook kinderen die niet echt van lezen houden maar alsnog vonden ze dit boek erg leuk. Ze werden extra gemotiveerd door de mooie plaatjes naast een goed verhaal. De auteur heeft het boek echt op een spannende wijze gepresenteerd dat ieder kind het wel leuk zal vinden. Hier op de redactie waren de kinderen dol op dit boek. Ze wilden hem nog een keer lezen. Dan ben je als kinderboekenschrijver echt geslaagd als een kind nog een keer het boek wil lezen. Zeker een aanrader voor iedereen. Dit boek krijgt vijf sterren.

Overige gegevens van het boek:

Thema’s: Actie en avontuurHet verleden
Publicatiedatum: 23 april 2021
Leeftijden: 10-12 jaar, 8-9 jaar
Vakgebieden: Geschiedenis
AVI-niveau’s: E5
Illustratoren: Mariëlla van de Beek
ISBN: 9789048739363
Jaargroepen: Groep 7Groep 8

 

Verkrijgbaar bij klik op de banner om het boek te bestellen:

 #samenwerking

One thought on “Recensie: Geheim op zee

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.