Recensie: Leven is een kwetsbaar beroep

Bij  Witsand Uitgevers is het boek Leven is een kwetsbaar beroep verschenen. Dit boek gaan we vandaag reviewen. Lezen jullie mee??

Cover:

De cover is prachtig. We zien een zwarte achtergrond. Blauwe rozen op de voorgrond en de titel kopt in het roze. De naam van de auteur, uitgeverij en de onderkop is in het wit gekopt. De cover past precies bij de inhoud van het boek.

Over het boek:

We zijn allemaal kwetsbaar. Niet alleen op het vlak van onze gezondheid, maar op de meest uiteenlopende domeinen van ons leven, ook en bovenal mentaal. Onze samenleving draagt perfectie hoog in het vaandel. En dat terwijl wij mensen net uniek zijn en ontroeren door onze onvolmaaktheden en onze kwetsbaarheid. Dit boek is een ode aan onze fragiliteit. Het brengt onmisbare bronnen van wijsheid samen, die ons blijvend zullen inspireren en die een hefboom voor veerkracht zijn.

Inzicht in onze kwetsbaarheid is een grote bron van vreugde. Dit boek maakt ons daarom sterker als mens. Het leert ons met meer mildheid om te gaan met onze kwetsbaarheid en sterker in het leven te staan.

Manu Adriaens werkt als journalist, zowel voor de schrijvende pers als voor radio en tv. Hij put grote kracht uit mindfulness en het boeddhisme. ‘Leven is een kwetsbaar beroep’ is een prachtig en gevoelig boek vol levenswijsheid over onze kwetsbaarheid en hoe die een bron kan zijn van levenskracht.

Onze mening:

Witsand uitgevers heeft altijd interessante boeken in de aanbieding. Zo ook haar voorganger …. Hebben we met veel plezier verslonden. Nu hadden we hoge verwachtingen van dit boek. Aan deze verwachtingen is zeker voldaan. Leven is een kwetsbaar beroep is echt een super goed boek. De auteur heeft hier echt goed werk verricht. Het boek gaat over kwetsbaarheid. Zo komen diverse aspecten in het leven voorbij in het boek: corona, mens de wezen, afstuderen, zelfzorgsector, kinderarbeid, vriendje, narcist, werken. Ook lady corona de covid19 wordt er in beschreven. Ze is een zestiger. Een zestiger kan zeker goed vertellen hoe kwetsbaar het leven is. Zij heeft echt veel ervaring en kennis. Dat merk je ook duidelijk als je het boek leest. Deze quote was super goed en waar we het echt mee eens waren:

“Leven lijkt op kungfu beoefenen en daarin een graad van meesterschap willen bereiken. De benaming voor deze Chinese krijgskunst betekent letterlijk ´hard werken.”

Ze schrijft veel over kwetsbaarheid. Deze passage vonden we erg interessant en een goede om over na te denken:

“Openlijk uitkomen voor je pijn: het getuigt van kwetsbaarheid. Maar dat geld evenzeer voor jezelf durven open te stellen voor vreugde. Ga het maar eens na: hoe vaak is het al niet gebeurd dat je heel leuk vooruitzicht had, maar dat je er in – je wildste verbeelding – meteen allerlei potentiele scenario´s van tegenslag en rampspoed aan verbond? Je moet de schoonheid van de broosheid wel een eerlijk kans te gegven. Die mag niet ondergesneeuwd raken door een ziekelijke wantrouwen tegenover geluk. Moed is een spier die je kunt trainen.”

Ook zien we quotes van bekende Nederlanders voorbij komen in het boek. De een heeft het over reïncarnatie, kunst, kwetsbaarheid. Het passage van corona raakte ons echt heftig. De effecten van corona voelen we nu nog steeds.

“Leven is een kwetsbaar beroep. Natuurlijk beseften we dat te weinig in de tijd toen corona nog in de eerste plaats met bier werd geassocieerd. Maar sinds het voorjaar van 2020 zijn we met zijn allen maar al te goed doordrongen geraakt van onze menselijke broosheid. Dat moet je inderdaad Lady Corona nageven: ze is een fantastische lerares geweest. Ze heeft ons vakkundig onderwezen over onze nietigheid en het belachelijke van onze westerse arrogantie: de illusie dat we alles zelf in de hand zouden hebben.”

De auteur heeft zeker gelijk. Corona had echt roet in het eten gegooid voor ons allemaal. De een raakte zijn baan kwijt, de een kon niet meer werken, de ander kreeg ruzie met haar partner. Ja corona heeft echt veel levens verpest. Maar corona heeft ook een ding goed gedaan. Je kon iets meer rusten en nadenken over het leven. Maar hopelijk gaat het niet zo lang mee duren allemaal want corona hebben is geen pretje en ermee leren leven zeker niet. Ook niet met de gevolgen ervan. Al heb je geen corona maar de maatregelen zijn keihard.

Filosofische meesterwerk:

Het boek is echt filosofisch geschreven. De auteur heeft duidelijk ervaring over het leven. Dat straalt ze  zeker uit in haar boek. Haar schrijfstijl is super goed. Dit boek lees je n iet dit boek voel je. Letterlijk alles dat ze schrijft dringt op een prettige wijze door in je hoofd. Het lijkt wel een meditatieboekje zonder verplichtingen. Wat een meesterwerk heeft de auteur neergezet. Het lijkt ons echt lastig om zo een boek te maken. Zingeving beschrijven is echt super lastig. Heel knap werk het ging haar volgens ons heel makkelijk af. Ieder hoofdstuk wordt afgesloten met bijzonder quotes. Zo vonden we deze quote echt heel erg belangrijk:

“De tijd is een groot leermeester, zegt men. Alleen jammer dat hij zijn leerlingen vermoord”, Hector Berlioz, Frans componist.

Deze quote was ook erg goed:

“Hou van jezelf en al het andere zal op zijn plek vallen, Lucille Ball”, Amerikaanse actrice.

Ze schrijft over werkelijk alles. Ook het verschil tussen mensen en dieren wordt goed uitgelegd.

“Het wezenlijk verschil tussen dieren en mensen is dat wij ons bewijst zijn van onze sterfelijkheid. Dat besef heeft een goede kant: het zet ons aan om zo intens mogelijk te leven. De keerzijde van de medaille is da het ons heel wat angst voor het onverbiddelijke einde kan opleveren. De Amerikaanse psychiater Ivrin Yalom bedacht er een mooi metafoor voor: ´De dood bekijk is als het dreigende onweer in de verte tijdens de picknick van het leven.”

Wat een meesterwerk is dit. Onze complimenten aan Manu Adriaens de auteur van het boek. Wat een goede auteur is zij. Als je eenmaal aan dit boek begint dan heb je het binnen no-time verslonden. Zeker een aanrader voor iedereen. Dit boek krijgt vijf sterren.

 

Overige gegevens van het boek:

ISBN: 9789492934901

256 pagina’s

Gebonden

148 x 210 mm

NUR 770

 

Klik op de banner om het boek te bestellen:#samenwerking

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.