Recensie overleven in Berlijn

Bij Uitgeverij Aspekt verscheen recentelijk het boek Overleven in Berlijn van Martin Schuurman. Vandaag gaan we dit boek reviewen. Lezen jullie mee?

9789463388221_covr

Over het boek:

Begin maart 1943 wordt de vijfentwintigjarige Adri Schuurman vanuit zijn woonplaats IJsselstein op transport gesteld naar Berlijn waar hij door de Duitse bezetter tewerk is gesteld. Hij zal er tot februari 1944 blijven. In die periode schrijft hij vele brieven naar Anny Koenen uit Zuilen, met wie hij verkering heeft. Zijn zoon vertelt, aan de hand van de brieven en aanvullende bronnen, het verhaal van Adri.

Overleven in Berlijn beschrijft hoe Adri Schuurman beleefde wat hem overkwam. In zijn woonsituatie, het werk in de fabriek, het contact met Holland, de toenemende bombardementen en de gevolgen daarvan voor de burgerbevolking. Van een bijzondere inhoud zijn de passages over zijn ervaringen van kerkelijke vieringen, zijn diep rooms-katholieke geloof en, daarmee verbonden, zijn onvoorwaardelijke liefde voor Anny en zijn verlangen naar een gezinsleven met haar, als de oorlog eenmaal voorbij is.

Dit boek laat zien hoe je met behulp van liefde en een diep geloof kunt overleven.

 

Cover:

Op de cover zien we een envelop met een adressering, een foto en een deel van een brief. Verder zien we de titel van het boek en de naam van de auteur in het rood. Wat een prachtige cover is dit, het past goed bij de inhoud van het boek.

Perfecte boek:

Er zijn super veel boeken over de oorlog geschreven, niet veel boeken halen een recensie op dit blog. Dit komt omdat de boeken een beetje saai of te subjectief zijn geschreven. Ook zijn we niet te spreken van de schrijfstijl van sommige auteurs. Overleven in Berlijn is een zeer goed boek. Martin Schuurman beschikt over een vlotte pen. Vanaf de eerste pagina van het boek sleept hij je mee in de wereld van Adri Schuurman. Voor je het weet heb je 224 pagina´s van dit boek verslonden binnen no-time. In het boek vinden we ook veel zwart-wit foto´s. Er komen trouwfoto´s voorbij, een pasfoto van Adri, delen van een brief aan Anny van Adri, en een stamboom van familie Schuurman en Koenen. Aan het einde van het boek kun je de geraadpleegde bronnen vinden.

Leven van Adri:

In het boek wordt het leven van Adri uitvoerig beschreven. Wanneer hij geboren is, hoe het gezinsleven eruit zag, hoe hun leven eruit zag. Je leest ook dat Adri heftige dingen meemaakt, namelijk dat zijn moeder borstkanker heeft. Haar lijdensweg duurde 2 jaar. Uiteindelijk wordt de kanker haar fataal. De dood van hun moeder heeft een heftige impact op Adri en de rest van het gezin. Het gezin heeft geen geld in huis en leent 300 gulden om te voorkomen dat ze een armenbegrafenis krijgt.

Adri is al tijdens de ziekte van zijn moeder zorgzaam naar zijn jongere broers en zussen. De zorgzaamheid neemt alleen maar toe. Nu hun moeder definitief is weggevallen, zal het huishouden moeten worden gedaan door de oudste dochter Alie. Maar zij is pas 14 jaar, daar is ze veel te jong voor. En dus wordt er gekozen voor een in die tijd zeer gebruikelijke, andere oplossing. Door toendoen van een oom uit Houten en enkele mensenvan de gemeente, koppelt de kerk de vader aan een vrouw In Schalwijk, Bernadina Woelkom. Na een jaar trouwen zijn zij met elkaar. Bernadina heeft twee zonen, waardoor het gezin tot twaalf kinderen wordt uitgebreid. Het gearrangeerd huwelijk is geen succes. De nieuwe moeder heerst als een feeks, snauwt haar stiefkinderen toe en stelt hen achter bij haar eigen twee zonen. Het ontbreekt haar aan liefde en dat is nu juist waaraan de kinderen Schuurman zo´n behoefte hebben.

Meesterwerk:

De auteur weet de aandacht van de lezer te trekken door de situaties erg uitvoerig en tegelijkertijd liefdevol te beschrijven ondanks het onderwerp en de situaties van het boek. Er komen diverse onderwerpen voor in het boek, naast historie, gaat het boek over liefde, emoties, afkomst en identiteit. We hebben maar zelden boeken gezien die al deze thema´s goed kunne verwerken in hun boek. Dit boek is een meesterwerk. Zeker een aanrader voor iedereen. Dit boek krijgt vijf sterren.

Overige gegevens:

Overleven in Berlijn

Auteur: Martin Schuurman

ISBN: 9789463388221

Soort boek: Paperback / softback

Aantal pagina’s: 234

Publicatie datum: 06-02-2020

Prijs: € 19.95

 

Over de auteur:

Martin Schuurman is zelfstandig sociaalwetenschappelijk onderzoeker in de gehandicaptenzorg en publiceerde diverse boeken, artikelen en essays.

Verkrijgbaar bij Uitgeverij Aspekt.

Directe link naar het boek vinden jullie hier.

 

#samenwerking lees disclaimer

6 thoughts on “Recensie overleven in Berlijn

  1. Ik heb al heel wat boeken, ook romans, gelezen over de oorlog, en hoe mensen zich daar in proberen te redden. Zo te lezen komen er heel veel thema’s aan de orde. Knap om daar een goed leesbaar pakkend boek van te maken, en dat is zo te lezen hier wel gebeurd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.