Recensie: Vingers gespreid in angst

Kennen jullie de naam Anneke van der Stap nog? Wij wel. Het was een van de ernstige zaken van het laatste decennium. Richard Helwig schreef er een boek over Vingers gespreid in angst, verschenen bij Uitgeverij Aspekt. Vandaag gaan we dit boek reviewen. Lezen jullie mee??

Helwig, Richard_Vingers gespreid in angst(15x23)_OMS_p8[11823]

Cover:

Op de cover zien we een jonge vrouw met een bril, ze kijkt vrolijk. Ze had vast niet gedacht dat haar zoiets ernstigs zou meemaken in haar leven. De cover is super mooi.

Het verhaal:

Harry van der Stap (1944), een belastingconsulent die het in zijn werk rustiger aan is gaan doen, verliest in de zomer van 2004 zijn vrouw Agnes op 59-jarige leeftijd door een ernstige ziekte. Een jaar later verdwijnt plotseling de 22-jarige Anneke, een van zijn drie geadopteerde kinderen. Na een aantal dagen wordt zij op nog geen kilometer afstand van haar ouderlijk huis in Rijswijk dood in de bosjes aangetroffen. Ze blijkt te zijn vermoord.
Vanaf dat moment begint een intensieve strijd naar het vinden van de dader, het zoeken naar de antwoorden op de vele vragen en onduidelijkheden, het omgaan met emoties, het verdriet en de wanhoop. Ondanks alle inzet van politie, justitie en de media, lijkt het erop dat de zaak Anneke van der Stap niet wordt opgelost.
Totdat de recherche bijna vijf jaar na de moord de man in zijn cel aanhoudt die zijn straf uitzit voor de moord op de 23-jarige stewardess Christel Ambrosius in 1994 (landelijk bekend geworden onder de Puttense moordzaak). Is hij verantwoordelijk voor de dood van Anneke?

Anderen over het boek:

‘In het onderzoek naar de moord op Anneke van der Stap zijn alle registers opengetrokken. Dit zeer gedetailleerde boek is daarvan het sluitstuk.’

Marieke van Essen, (onderzoeks)journalist De Telegraaf

‘Stap voor stap neemt de auteur de lezer mee in alles wat er gebeurd is na haar dood. Een zaak die elke ouder naar de strot zal grijpen.’

Jorina Haspels, verslaggever AD/Haagsche Courant

Richard Helwig (1964) is freelance journalist en auteur, volgde deze zaak op de voet en biedt met dit persoonlijke en waargebeurde verhaal een directe kijk in het leven achter deze zinloze moord. De titel van dit boek is de eerste regel uit een van de verschillende verhalen die Anneke voor een huiswerkopdracht van haar opleiding schreef.

Onze mening:

Dit boek geeft een gedetailleerde verhaal weer van Anneke van der Stap. Haar lichaam werd enkele dagen na haar dood gevonden. Wat lijkt het ons ernstig om zoiets mee te maken met name voor de ouders en familie. Wat vreselijk was het. Dit boek staat vol met feiten en gebeurtenissen die niet eerder op televisie zijn verteld, tenminste niet zo gedetailleerd. Afgezien van het onderwerp heeft de auteur een goed en meeslepend verhaal geschreven. De opbouw is super goed. Als lezer kun je niet stoppen met lezen. Dat is best knap het onderwerp is super heftig en de auteur heeft het verhaal super goed weergegeven je vergeet dat het een heel heftig verhaal is.  Onze complimenten aan de auteur hij heeft een ingewikkeld en ernstig verhaal zeer goed weten te beschrijven. Je beseft het wel dat het erg is maar het wordt op zo een manier verteld dat iedereen dit boek kan lezen zonder angstig te zijn dat het super heftig boek is dat je het liever overslaat. Ook mensen die super angstig zijn om heftige waargebeurde verhalen te lezen hoeven echt niet bang te zijn. Iedereen kan het boek vast aan.

Goede schrijfstijl:

Wij hebben haar verhaal in de media gevolgd. Je raakte op een gegeven moment echt kwijt wat er nu werkelijk aan de hand was met Anneke. Er werden ook mogelijke scenario’s verteld die achteraf niet echt waar bleken te zijn. Gelukkig neemt het boek de scenario’s weg en vertelt het de werkelijke verhaal van Anne van der Stap. Het is heel duidelijk beschreven. Het lijkt wel alsof je naar een documentaire kijkt. De schrijfstijl van de auteur is zeer goed. Hij neemt de lezers goed mee in het verhaal. Dit boek krijgt vijf sterren. Zeker een aanrader voor iedereen.

Overige gegevens:

Vingers gespreid in angst

Auteur: Richard Helwig

ISBN: 9789461539373

Soort boek: Paperback / softback

Aantal pagina’s: 365

Publicatie datum: 10-09-2016

Prijs: € 22.50

Verkrijgbaar bij Uitgeverij Aspekt klik hier om het boek te bestellen.

#samenwerking

11 thoughts on “Recensie: Vingers gespreid in angst

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.