Sportschool kiezen, hoe doe je dat en waar moet je op letten?

Zweetdruppels op je voorhoofd, maar niet van het sporten? Je bent op zoek naar een plek om te sporten…te gek…maar waar moet je nou op letten als je een sportschool gaat kiezen? Wij runnen een sportschool in Oosterhout en vertellen je graag waar je aan moet denken en waar je naar moet kijken wanneer je de plek voor jouw workouts gaat kiezen.

Locatie:

Eén van de belangrijkste afwegingen die je zult moeten maken is natuurlijk de locatie van jouw sportschool. Je kunt er wel één kiezen die 20 kilometer van jouw huis af ligt, maar dan zul je waarschijnlijk snel afhaken en heeft het nog geen nut gehad dat je lid bent geworden van deze sportschool. Wij raden je dan ook aan om een sportschool te kiezen die in dezelfde stad of hetzelfde dorp gevestigd is als jouw woonplaats.

De trainer(s):

Misschien wel de belangrijkste afweging die je moet maken is de trainer die jou uiteindelijk wekelijks bij zal staan met oefeningen, raad en daad op het gebied van sport en (mentale) gezondheid. Belangrijk is ook dat je niet afhankelijk bent van één trainer, maar dat er meerdere mensen zijn waar op terug gevallen kan worden bij ziekte, blessure of andere oorzaken van afwezigheid. Je wilt tenslotte wel jouw doelen behalen 🙂

Hygiëne:

Ook niet onbelangrijk natuurlijk is de mate waarin rekening wordt gehouden met hygiëne, nou is dat bij de ene sportschool van groter belang dan bij de andere. Zeker wanneer er wordt gewerkt met trainingsapparatuur of bepaalde trainingsmaterialen is het van belang dat deze regelmatig grondig worden gereinigd. Dus worden de handdoeken écht gebruikt? Is het geheel netjes opgeruimd? Dus help jezelf en check dit vooraf.

Sfeer:

Schrijf je, waar mogelijk, altijd in voor een proefles. Dit is niet alleen van belang om te ervaren hoe er les gegeven wordt maar ook om de onderlinge sfeer van de andere leden te proeven. Iedereen heeft andere behoeften op dat gebied. De één vindt het prettig om een gezonde competitie te ervaren, maar de ander wil juist een wat meer ontspannen ambiance ervaren. Dus schrijf je in voor die proefles op het tijdstip dat je straks ook gaat sporten en kijk écht kritisch naar hetgeen wat er geboden wordt.

Advies:

De ene trainer is de andere niet…misschien vind je het prettig om op de achtergrond mee te sporten zonder al teveel aandacht van de trainer, of je wilt juist een uitgebreid en gedegen advies van jouw trainer horen. Belangrijk is wel dat je een trainer hebt die jouw van goed advies kan voorzien wanneer het nodig is. Een goed advies op basis van een BMI-calculator bijvoorbeeld kan het verschil maken tussen een effectief sportplan. Dus een trainer met de juiste kennis en ervaring is hiervoor van groot belang.

Contributie:

Als laatste in dit lijstje genoemd, maar zeker niet het onbelangrijkst is natuurlijk de prijs die je gaat betalen voor jouw lidmaatschap. Er zijn sportscholen die een all-in prijs hanteren voor onbeperkt sporten, maar misschien wil je gewoon één keer in de week aan je beweging komen…dan doe je er goed aan om te kiezen voor een prijs per les. Sommige sportscholen vragen extra geld voor opties zoals douches, kluisjes e.d. dus bedenk vooraf wat je belangrijk vind en overweeg of dit het extra geld waard is.

One thought on “Sportschool kiezen, hoe doe je dat en waar moet je op letten?

  1. Mmm, als ik je checklist vergelijk met mijn sportschool dan heeft deze nog wel af te strepen op hun to do lijstje. Ik vind hygiëne vanzelfsprekend maar begeleiding het belangrijkst. Voor mij was dit aanleiding om te stoppen en voor fitness bij de fysiotherapeut te gaan. Goed artikel!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.