Artificial intelligence: Deze woorden zullen jullie vast wel ter ore zijn gekomen de laatste tijd. Bij ons ook. Ook voor boeken is er tegenwoordig AI die je helpt je boekensmaak te verbreden. Een van de bekendste is Dewey. Niet alleen bieden zij persoonlijke boekentips, ze bespreken ook de minder bekende boeken die zij zo vinden in hun Boekenbotcast. Deze podcast zet bestsellerlijsten om in onontdekte parels van boeken en auteurs. Dat maakte ons ook benieuwd naar welke tips we zouden krijgen. Lezen jullie mee?
Wat is artificial intelligence?
Op zijn Nederlands vertalen we dit met artificiële of kunstmatige intelligentie. Het is erg moeilijk om deze term te beschrijven, maar alsnog is er een definitie voor. Oorspronkelijk werd deze term ingevoerd om de simulatie van de menselijke intelligentie via computers aan te duiden. Kunstmatige intelligentie verwijst naar systemen die intelligent gedrag vertonen door hun omgeving te analyseren en in zekere mate zelfstandig actie te ondernemen om een bepaald doel te verwezenlijken (Bourguignon e.a., 2021). Eigenlijk komt het er dus op neer dat een computer voor zichzelf gaat denken. Tegenwoordig bestaan er boekenbots die gebruik maken van kunstmatige intelligentie. Een van de bekendste met name voor boeken is Dewey. De medeoprichters van Dewey zijn Manfred en Kevin van Kalkeren. Als boekenliefhebber raad ik deze boekenbot zeker aan. “Dewey voorspelt op basis van je favoriete boeken, wat goed bij je past. In de gratis variant krijg je persoonlijke boekentips, terwijl je met de betaalde varianten verrassingsboeken krijgt thuisgestuurd.Hun doel is het onder de aandacht brengen van minder bekende boeken. Om die reden heeft Dewey tegenwoordig ook een podcast: Boekenbotcast. Daarin voeren ze bekende toplijsten van boeken door het algoritme, om te zien welke tips dat oplevert. Dat levert interessante gesprekken op en inspireerde ons om ook onze favoriete boeken in te voeren.
Hieronder vind je de boeken die wij getipt kregen van Dewey:”
#1 Game of Thrones
Oké dit verhaal hebben jullie vast zo vaak zien voorbij komen dat we hier echt geen uitleg over hoeven te geven. Het is een populaire verhaal dat ook verfilmd is.
#2 Tulpen van Annelies Duynstee
Dit verhaal gaat over eerwraak. De Tulpeneerwraak is een reeks verhalen over een aantal jonge stellen die hun relatie zien verwelken en afglijden door de toenemende druk van de hedendaagse realiteit en leefwereld van onze maatschappij. Een betere baan, geld, een mooier huis, materiële waarden, vakanties, een sportief figuur en daarnaast ook nog een gezellige ouder zijn en ze een perfecte opvoeding geven. Een goed seksleven, goed communiceren, een leuke vriendenclub en gezellige familiaire banden zijn de verplichte ingrediënten voor de relatie heden ten dagen. Waarom lukt het deze generatie vandaag de dag niet wat de generaties ervoor vaak wel nog lukte? Omdat ze met minder tevreden waren? Echt een aanrader is dit boek wel.
#3 Water en wolfskerkers Anke Verbraak
Deze thriller staat ook genoemd in het rijtje. Een makelaar komt in crisis terecht en moet haar bedrijf overeind weten te houden. Als haar oude liefde terugkeert krijgt haar leven een andere wending. Deze is ook zeer populair.
#4 De verloren dochters
Arjan Hoks, een thrillerauteur, is ook genoemd. Zijn boek De verloren dochters blikt in het leven van vrouwen die verdwijnen in prostitutie. Een vader schakelt een detective in om zijn dochter op te sporen.
#5 Erich Ludendorff een biografie
Ook Perry Pierik, een bekende historische schrijver is genoemd binnen deze persoonlijke tipslijst. Erich Luddendorff biografie was erg populair. Geen Duitser stond meer in het vuur van de storm dan Erich Ludendorff. Hij leidde het keizerlijke leger in de Eerste Wereldoorlog, en hielp zowel Lenin als Hitler aan de macht.
Er bestaan verschillende biografieën over Erich Ludendorff. Ze hebben gemeenschappelijk dat ze stoppen bij het jaar 1918, het einde van de Eerste Wereldoorlog. Dit is onterecht. Ludendorff ontwikkelde zich gedurende de piek van zijn lange carrière, tussen 1915 en grofweg 1925, tot de sterkste man op ‘rechts’. Dus ook de jaren na de oorlog waren van groot belang. Hij was niet alleen een belangrijke veldheer die met Paul von Hindenburg het opperbevel voerde dat Duitsland militair de facto leidde na het ontslag van generaal Von Falkenhayn, maar hij was ook de belangrijkste intrigant tegen de Republiek van Weimar na de Eerste Wereldoorlog. Hij werkte direct samen met de moordenaars van Karl Liebknecht en Rosa Luxemburg, hij stond dicht bij de moordenaars op Walter Rathenau, hij was voorman in twee staatsgreeppogingen, de Kapp-putsch en de Feldherrnhalleputsch en hij pacteerde bijna opnieuw, ditmaal tegen Hitler, in 1935.
Ludendorff was tevens uitgever en verspreider van smaadschriften van ongekende felheid, zoals de Protocollen van de wijzen van Sion, waarmee hij het humus schiep waaruit de holocaust kon ontstaan en bovendien was hij een ongekende complotdenker. Hij onderhandelde al in de beruchte Wannseevila met de Duitse regering 17 jaar voordat daar tot de ‘Endlösung’ besloten werd, en in zijn huis werd de fataalste vriendschap van de 20ste eeuw gesloten: die tussen Heinrich Himmler en Auschwitz-commandant Rudolf Höss. Koppelen we daar zijn rol aan bij de communistische revolutie en de geblindeerde trein waarmee Lenin vanuit Zwitserland naar St. Petersburg reisde, dan is het beeld van deze man al heel wat veelzijdiger dan alleen de veldheer zoals de geschiedenis hem kent.
Dr. Perry Pierik verdiepte zich lange tijd in het leven van deze omstreden man, wiens invloed nog nauwelijks begrepen wordt. Hitler dook niet uit het niets op in 1933. De zogenaamde ‘missing years’ van de ‘Führer’ waren in werkelijkheid het dictaat van
Erich Ludendorff. Pierik schreef en redigeerde talloze boeken over de Eerste- en Tweede Wereldoorlog.
#6 Met Hitler tegen Stalin
Echt een goed boek was Met Hitler tegen Stalin geschreven door Ardy Beld. De recensie vinden we hier. Niet zo een typische boek, en echt een aanrader.
#7 De voyeur van ALoka Liefrink
De voyeur van Aloka Liefrink zien we ook voorbij komen in het rijtje. Het boek draait om obsessie. De hunker naar passie en succes. De drang naar ultieme kicks om steeds verder te gaan. Zijn er nog grenzen? Als lezer loop je ‘per dag en per uur’ mee met Lisa (hoofdpersonage), en met Richard (narcist) die zich sterk voor Lisa en de rest van de buitenwereld kan verbergen. Maar niet voor de lezer, de lezer duikt namelijk mee in het hoofd van de dader. Wanneer ze zijn flat betrekt, wordt ze meegesleurd in een maalstroom van zijn doorstapte manipulatietechnieken. Wanneer ze ook nog eens een relatie met Richard begint, komen de duistere kanten van Richard steeds meer boven water. Hoe ontspringt Lisa de dans?
#8 Geen kind meer
Geen kind meer, een waargebeurd verhaal over een valse beschuldiging van verkrachting, zien we ook in het rijtje. Geen kind meer vertelt het verhaal van de 19-jarige Dex de Koning, die verdacht wordt van de verkrachting van twee meiden (leeftijdscategorie – 16). Een van de meiden is Charlotte de Ruiter, die ‘cultureel opgevoed’ wordt door haar moeder. Zij leert haar vooral om haar maagdelijkheid te bewaren tot aan het huwelijk. Het andere meisje is Destiny.
Anna de moeder van Dex krijgt een telefoontje van de moeder van Charlotte dat ze aangifte gaan doen tegen diens zoon omdat hij haar dochter verkracht zou hebben. Anna verbaast zich over haar telefoontje. Ze weer dat Dex de makkelijkste niet is, maar een verkrachter is hij niet. In februari 2011 wordt Dex door een grote politiemacht van zijn bed gelicht. Omdat hij meerderjarig is, is het voor Anna heel moeilijk om haar zoon te zien al wordt haar wel belooft dat ze haar zullen informeren over hem. Helaas is dit niet zo. Hun eerste advocate is ook niet de makkelijkste. Dan krijgt Dex een andere advocaat. Hier lees je de recensie.
#9 Losse honden
Een typische voorbeeld van een minder beroemd verhaal is het boek Losse honden van Elja Spaan. Het is zeker wel een aanrader, deze dichtenbundel. De recensie nalezen kan hier.
#10 Verbroken
Een bekende voorbeeld is het boek Verbroken van Linda Jansma. Dit boek zien we vrijwel op alle boekensites voorkomen en nu ook beschikbaar bij Dewey. Lees hier de recensie.