De zoektocht naar de perfecte trouwjurk is voor veel vrouwen een van de leukste dingen van de bruiloft. Niet voor niets het programma Say yes to the dress ontzettend populair. In Nederland trouwen vrouwen het liefst in een witte trouwjurk, maar waarom is dat eigenlijk zo?
Queen Victoria
Trouwen doe je toch altijd in het wit? Nou nee, de witte trouwjurk is niet altijd in de mode geweest. Pas in 1840 werd het een trend om in het wit te trouwen. Dat kwam door de Britse koningin Victoria die trouwde met haar neef Albert van Saksen-Coburg. Zij droeg op haar grote dag een witte jurk evenals haar twaalf bruidsmeisjes. En dat viel op, want in die tijd waren juist gekleurde jurken in. Bruiden uit rijke families zoals koningin Victoria trouwden veel in het blauw, de kleur van reinheid.
Statussymbool
Koningin Victoria viel dus extra op met haar witte jurk en werd een heus stijlicoon. Na haar bruiloft wilden alle vrouwen trouwen in het wit. Nog steeds zijn de trouwjurken van prinsessen en koninginnen erg populair. Denk maar eens aan de jurken van prinses Diana, Kate Middelton en koningin Maxima. Tegenwoordig wordt alles wat prominente leden van het Koninklijk Huis dragen een hit. Dat komt mede door social media. Zie je bijvoorbeeld op Instagram prinses Amalia fietsen met een blauwe fljallravenkanken rugzak of een rode fjallraven rugzak, dan willen plots alle meisjes in Nederland een blauwe of rode fjallraven.
Magisch
Vroeger stond een witte jurk ook voor rijkdom. Een witte jurk droeg je alleen op je bruiloft en daarna nooit meer. Daarmee liet je zien dat je geld had om een hele dure jurk slechts een keertje te dragen. Vanuit het Christendom werd de kleur wit geassocieerd met puurheid en onschuld. Alleen maagden trouwden in het wit. Trouwde je vroeger voor de tweede keer? Dan mocht je geen wit meer dragen. Je was immers geen maagd meer? Die gedachte bestaat nu niet meer, maar toch heeft de kleur wit nog altijd iets magisch. Vandaar dat veel vrouwen nog altijd voor wit kiezen.