Vrouwen Snurken Ook: Een Onbekend Fenomeen

Snurken is vaak een onderwerp dat wordt geassocieerd met mannen. Veel mensen geloven dat dit alleen een probleem is voor de mannelijke soort, maar de waarheid is dat vrouwen ook snurken. Dit fenomeen wordt vaak genegeerd of niet serieus genomen, wat kan leiden tot onbegrip en ongemakkelijke situaties. In dit artikel onderzoeken we de oorzaken van snurken bij vrouwen, de impact ervan op de gezondheid en de beschikbare oplossingen.

Definitie snurken?

Tijdens de slaap vermindert de spierspanning ergens in de bovenste luchtweg en de wanden van de bovenste luchtweg komen bij een ademhalingsbeweging in trilling of zakken tegen elkaar. Als er alleen een geluidsensatie optreedt, maar de ademhaling wordt niet belemmerd, spreken we van snurken (De Vries & Van Mechelen, 2008). Als het snurken minstens vijf nachten per week voordoet spreken we van habitueel snurken ( Huizing e.a., 2007). Vaak hebben partners last van snurkende personen. Soms is het zo erg dat men apart gaat slapen om de nachtrust te bevorderen.

Vrouwen en snurken

Wie denkt dat alleen mannen snurken heeft het echt mis, wij vrouwen kunnen er ook iets van. Onderzoek toont aan dat snurken bij vrouwen steeds vaker voorkomt, vooral naarmate ze ouder worden. Hormonale veranderingen, zoals die tijdens de menstruatiecyclus, zwangerschap en de menopauze, kunnen bijdragen aan het ontstaan van snurken. Voor de menopauze snurken vrouwen over het algemeen minder. Dit zou komen doordat progesteron onder meer invloed is op de ademhaling ( Saldmann, 2014).
Daarnaast kunnen factoren zoals gewichtstoename en leefstijlkeuzes, zoals roken en alcoholconsumptie, ook een rol spelen. Het is belangrijk om te benadrukken dat snurken geen ‘mannenprobleem’ is, maar een veelvoorkomend verschijnsel dat ook vrouwen kan treffen.

Gevolgen van snurken

Snurken kan niet alleen leiden tot vermoeidheid en irritatie bij de partner die naast de snurker slaapt, maar het kan ook wijzen op ernstigere gezondheidsproblemen, zoals slaapapneu.  Verder zou het ook voor extra overgewicht kunnen zorgen (Verbraecken & Bergen, 2020). Men spreekt van een slaapapneu wanneer de keelholte zich afsluit zodat er geen passage van ingeademende lucht meer mogelijk is. Per definitie duurt een apneu ministens tien seconden (Boudewyns & e.a., 2009).

Oplossingen en tips

Gelukkig zijn er verschillende oplossingen beschikbaar voor vrouwen die snurken. Hier zijn enkele tips om snurken te verminderen of te voorkomen:

1. Slaaphouding: Probeer op je zij te slapen in plaats van op je rug ( Van der Meer, 2017). Dit kan helpen om de luchtwegen open te houden.

2. Gewichtsbeheersing: Het handhaven van een gezond gewicht kan de kans op snurken aanzienlijk verminderen.

3. Vermijd alcohol en roken: Deze stoffen kunnen de spieren in de keel ontspannen en de kans op snurken vergroten.

4. Bezoek een arts: Als snurken aanhoudt of verergert, is het raadzaam om een arts te raadplegen. Dit kan helpen om onderliggende gezondheidsproblemen, zoals slaapapneu, op te sporen.

5. Gebruik van hulpmiddelen: Er zijn verschillende producten op de markt, zoals neussprays, mondstukken, snurkbeugels die van miss anti-snurk is zeker een aanrader en kussens die kunnen helpen bij het verminderen van snurken.

Conclusie

Snurken is een veelvoorkomend, maar vaak verkeerd begrepen probleem dat zowel mannen als vrouwen kan treffen. Het is belangrijk om het taboe rondom snurken te doorbreken en openhartig over dit onderwerp te communiceren. Door de oorzaken en gevolgen van snurken te begrijpen, kunnen vrouwen proactief maatregelen nemen om hun slaapkwaliteit te verbeteren en een gezonder leven te leiden. Vergeet niet dat er hulp beschikbaar is en dat je niet alleen bent in deze strijd tegen snurken. Raadpleeg altijd een arts als je je je hulpeloos voelt.

 

Geraadpleegde bronnen:

Boeken:

-Nooit meer snurken: de beste oplossingen bij slaapapneu Johan Verbraecken, Wim Swinnen 2002.

-Leven met snurken en apneu Piet Heijn van Mechelen, Nico de Vries 2010.

-Stoppen met snurken: makkelijke oefeningen voor een betere nachtrust Alex Adams, Mike Dilikes 2018.

-Het houden van Mannen Myrthe van der Meer 2017

-Keel neus en oorheelkunde en hoofd- hals- chirurgie E. H. Huizinga, G.B. Snow K. Graamans.

-Het beste medicijn ben jezelf Frederic Saldmann 2014.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.