Stedentrip naar… Antwerpen!

Door Ralph Siebers 

Voor een geslaagde stedentrip hoef je niet per se ver weg te gaan. Sowieso hebben wij Nederlanders het voordeel dat we vrij gemakkelijk naar een ander land kunnen reizen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Ieren of Australiërs. Zij zullen toch altijd gebruik moeten maken van de luchtvaat, willen ze een ander land bezoeken.

Oosterburen

Voor een geslaagde stedentrip hoef je niet per se ver weg te gaan. Sowieso hebben wij Nederlanders het voordeel dat we vrij gemakkelijk naar een ander land kunnen reizen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Ieren of Australiërs. Zij zullen toch altijd gebruik moeten maken van de luchtvaat, willen ze een ander land bezoeken. De ervaring leert mij dat het niet nodig is om altijd een ver land uit te kiezen. Of een land dat heel erg anders is dan Nederland om dat echte vakantiegevoel of zonvakantie te ervaren. Wij hebben een enorm lange kustlijn. Soms kan het ook heerlijk aanvoelen om nog een beetje van ‘thuis’ te herkennen in de omgeving en is het ook praktisch gezien makkelijk om in een mum van tijd op de plaats van bestemming te kunnen zijn. Eén stapje hoger dan Nederland op de lijst van ‘exotische’ uitstapjes staat België. Hoewel het land me zeker aan thuis doet denken, kan ik ontzettend genieten om het Vlaams om me heen te horen waardoor je direct weet dat je toch ergens anders bent. Ook heb ik tot nu toe ook enkel positieve ervaringen opgedaan met onze zuiderburen. Dat lijken me dan ook genoeg redenen om Antwerpen eens in de schijnwerpers te zetten.

 

Vervoer naar Antwerpen

Vanuit Nederland rijd je met de Thalys in vijf kwartier (vanuit Amsterdam) Antwerpen binnen, vertrek je vanuit Rotterdam dan ben je er in een ruim half uur. Natuurlijk kan je ook de auto pakken, vanuit Utrecht ben je dan binnen anderhalf uur op je plaats van bestemming. Deze reisopties maken Antwerpen daarom extreem geschikt wanneer je er toch even tussenuit wilt, maar niet lang weg kunt blijven.

 

Het openbaar vervoer

In de stad zelf heb je over het algemeen genoeg aan je eigen benen, lopend kom je op veel plekken! Mocht je sommige afstanden toch te ver vinden, dan kan je ervoor kiezen de bus of de tram te pakken. Het is slim om je kaartje via ‘De Lijn app’ of via een voorverkooppunt (bijvoorbeeld een automaat of supermarkt) te kopen, dat is goedkoper dan in de bus of tram zelf. Met een individueel ticket kan je een uur lang reizen en onbeperkt overstappen en het is zelfs zo dat wanneer je in dezelfde bus of tram blijft zitten en de reis langer dan een uur duurt, je niet extra hoeft te betalen. Wanneer je daarna alsnog een overstap maakt, koop je een nieuw ticket. Naast het individuele kaartje zijn er nog meer kaartjes te koop, het loont om zelf even goed na te kijken welk kaartje en dus ook welk bijpassend tarief voor jou het meest voordelig uitkomt.

 

De stad zelf

Eenmaal in Antwerpen is het heerlijk om te beginnen met wat rondwandelen en ergens plaats te nemen voor een hapje en een drankje. Natuurlijk zijn er genoeg plekken waar je dit kunt doen, bijvoorbeeld aan de Grote Markt. Er valt hier genoeg te zien dus juist door hier even de tijd te nemen op een terras kan je alles rustig in je opnemen. Zo staan hier het Stadhuis, de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal  en een mooie fontein met het beeld van de Romeinse soldaat Silvius BraboI. Wees wel gewaarschuwd dat het hier met mooi weer eigenlijk altijd wel heel druk is, het zou dus ook kunnen dat het je voorkeur geniet om een rondje te lopen over het plein om vervolgens op een rustiger plekje neer te strijken voor iets lekkers. Als je dan toch op de Grote Markt bent, is het een aanrader om ook meteen de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal  te bezoeken. Men begon met de bouw in de veertiende eeuw en deze kathedraal is het hoogste gebouw geworden, en tot nu toe gebleven, van heel Antwerpen. Een verborgen parel middenin deze goedbezochte stad is de Vlaaikensgang (of Vlaeykensgang). Dit plekje is best moeilijk te vinden maar als je het adres Oude Koornmarkt 16 aanhoudt zou het moeten lukken.

 

Oudste straatje van Antwerpen

De Vlaaikensgang is het oudste straatje van Antwerpen en gaat terug tot ongeveer 1591. Wanneer je hier doorheen wandelt kom je onder andere langs elf oude achterhuizen. Het is niet zo dat je hier nu van alles kunt doen, maar het besef dat dit straatje al zo oud is samen met de sfeer die het er ademt vond ik erg bijzonder. Wil je graag winkelen dan kan je ervoor kiezen om naar De Meir te gaan, hét winkelgebied van Antwerpen. Hoewel het een hele mooi straat is, vind je hier wel voornamelijk de grote ketens terug. Ik zou zelf dan ook aanraden om ook de zijstraten niet over te slaan.Een andere optie is het bezoeken van een of meerdere markten in de stad. Zo heb je iedere zaterdag de Vreemdelingenmarkt en hoewel ik de naam niet meten heel gezellig vind klinken, bleek het absoluut een bezoekje waard. Je vindt hier zowel lokale heerlijkheden als lekkernijen uit allerlei andere culturen. Daarnaast zijn er ook nog een aantal kramen met andere spullen te vinden zoals huishoudelijke artikelen en kleding.

Vogeltjesmarkt

Op de Vogeltjesmarkt kom je, zoals de naam al doet vermoeden, ook echt vogels tegen… Iedere zondag (tot een uur of één ’s middags) kan je hier levende vogels, kippen, hanen en konijnen kopen. Ook hier zijn ook wel een aantal kraampjes met andere dingen te vinden, maar de focus ligt op de dieren. Ik moet zeggen dat dit niet echt een markt voor mij is, ik vind het toch zielig om allemaal levende dieren in kleine kooien te zien… Maar wellicht kan jij zo’n dier wel een heel fijn thuis bieden!

 

Bier

Als je aan België denkt, denk je ook al snel aan bier, waar of niet? Als laatste tip wil ik je dan nog Brouwerij De Koninck meegeven. Je kunt hier een uitgebreide en unieke tour volgen waarbij je een inkijkje in het proces krijgt van brouwen tot het aan de man (of vrouw) brengen van het bier. Naast het unieke van deze tour hebben ze óók aan mindervaliden gedacht (ook wanneer je in een rolstoel zit is de tour dus geen probleem) en je volgt de tour op je eigen tempo, zonder gids. Veel plezier in Antwerpen!

5 thoughts on “Stedentrip naar… Antwerpen!

  1. Leuk om te lezen. Ik woon in Antwerpen en ik zou zeker een wandeling langs de kaaien waar je Het Steen en Lange Wapper kan zien niet vergeten.

  2. Leuke stad! Ik heb er gestudeerd dus ben er vroeger meer geweest dan thuis. Ondertussen is het al weer even geleden maar binnenkort staat er weer een bezoekje op de planning. Kijk er al naar uit!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.