Sporten met kettlebels voor beginners

Steeds vaker ben ik in de sportschool te vinden. Eerder vond ik mijn heil in karate maar de laatst tijd begin ik fitness ook erg leuk te vinden. Sinds kort train ik met gewichten, Kettlebells. Vandaag leg ik uit hoe je het beste met kettlebells kunt trainen zonder jezelf te overbelasten en stiekem val je er ook mee af en het voorkomt osteoporose.

photo-1511809870860-4d2806eb1908

Kettlebells

Nu denk je vast kettlebells what? Kettlebells zijn gewichten waarmee je je conditie verbetert. Kettlebell is een van oorsprong gietijzeren trainingsinstrument waarmee de spiermassa en de explosieve kracht wordt vergroot ( Paumen & Misset 2017). Het ziet er uit als een kanonskogel. Je hebt ze vast wel eens in de sportschool zien liggen. Meestal liggen ze in een hoekje naast de fietsen op de vloermatten. Ze bestaan in verschillende gewichten van 2 kg tot en met 48 kilogram. Kettlebells zijn erg populair aan het worden. Kettlebells vindt zijn oorsprong in Rusland. Kettlebell stamt af van het Russische woord girya ( Steve Cotter, 2013). In onze westerse samenleving wordt de term kettlebell omschreven als een gewicht of een handbal.

 

kettlebells_cement_vulling_1_.jpg

De voordelen van kettlebells

Met kettlebells kun je je hele lijf trainen zonder je al te veel in te spannen. Je bereikt er kracht, conditie en balans. Nadat je met kettlebells hebt getraind zul je algauw merken dat je je fitter, sterker en gezonder voelt. Het handige van kettlebells is dat je niet per se naar de sportschool moet om hiermee te trainen. Als je een middelgrote kamer hebt kun je gewoon een leuke sportmat plaatsen op de grond en lekker gaan trainen. Het neemt niet veel ruimte in beslag. Verder hebben vrouwen extra baat bij kettlebells, trainen hiermee zou osteoporose (botslijtage) kunnen voorkomen (Maldonado, 2014). Je botten worden hierdoor veel sterker. Ook  krijg je er een beter en mooier figuur mee. Nou dames allemaal aan de slag met de kettlebells.

photo-1434719079929-f61498a4828e.jpg

Trainingschema voor beginners

Het eerste wat ik kan meegeven aan beginners is gewoon rustig blijven en zonder al te veel inspanning beginnen aan een training. Dit geldt voor alle (sport)trainingen. In het begin heb je slechts 3 oefeningen nodig met 2 sessies van 120 seconden. Eerst begin je met een warming up van 5 minuten denk maar aan joggen of fietsen. Daarna til je de kettlebell van 6 kg op een in je rechterhand en de andere in je linkerhand en doe als eerst 10 keer de squads. Daarna is het van belang om je schouders goed te trainen 10x de kettlebell omhoog werpen langs je schouders aan de linkerkant en 10 keer aan de rechterkant. Neem een kettlebell pak hem vat aan het handvat en draai hem van links naar rechts ( houd de heupen naar voren). In het begin is een training van slechts 15 minuten genoeg. Niet je lijf overbelasten. Gewoon rustig gaan sporten. Langzamerhand bouw je je conditie op door uiteindelijk na twee maanden naar 30 minuten te gaan.

photo-1516922418480-5d3d2a1826a3.jpg

Bekijk hier instructievideo’s voor trainingen.

Pssst als je leuke kettlebells zoekt bij betersport.nl heb je hele leuke kettelbells. Kijk vooral rond op de site.

 

Bronnen: 

-Paumen & Misset, Altijd tot het uiterste 2017;

-Steve Cotter, Kettlebell training 2013;

-Optima Vita, instructievideo kettlebell 2017.

 

 

 

15 thoughts on “Sporten met kettlebels voor beginners

  1. Informatief artikel. In mijn familie komt botontkalking vaak voor ik geloof dat ik maar eens zal starten met trainen.

  2. Zelf kan ik door mijn gezondheid niet sporten en ik mis het oprecht best wel erg. Het ergens aan werken en een doel hebben is zo fijn en motiverend. En vooral het lichamelijk jezelf gezond en fit voelen kan ik mij haast niet meer voorstellen, en dat terwijl ik voor ik ziek werd alle dagen actief was. Fijn artikel ook, hoop dat je mensen kan inspireren om vaker te gaan bewegen!

  3. Ik ben toch echt een buitensporter. Zelfs in de zomer, wanneer de temperatuur tot 50 graden oploopt, ga ik ‘s avonds nog graag even de woestijn in om een rondje te lopen.

  4. Hmmm. Ik ben altijd van de groepslessen maar net bij een andere sportclub. Daar probeert de fitcoach mij te helpen met mijn spiermassa (is wat aan de lage kant) maar direct bij de eerste instructie ging ik squats doen met een stang van 20 kg en deadlifts met 25 kg. Ik kan je vertellen dat dat best veel is en belastend voor je knieën (ik heb er toch wel 2 dagen flink last van gehad. Terwijl ik echt wel wat gewend ben met sporten – maar niet met gewichten). Nu zijn de kettlebells wel een stuk lichter, maar hoe ervaar jij dat met squaten met kettlebells?

    • Ik train nog helaas maar met max 6kg vanwege mijn knie. Ik heb sowieso last van mijn knie. In het begin kon ik mijn knie even niet meer bewegen na een tijdje gelukkig nu weer wel. Het is zeker erg wennen. Vooral na mijn knieschijf uit de kom is geweest.

  5. Ja, heerlijk die kettlebelts. In het begin vond ik het nog een beetje lastig om te begrijpen hoe ik ze het beste kon gebruiken, maar ze zijn heel erg fijn. Nu moet ik alleen nog even de motivatie vinden om weer eens te gaan sporten 😛

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.