Recensie: Exodus uit de vuurtoren

Bij Dina Perla Business is recentelijk het boek Exodus uit de vuurtoren verschenen van Dina-Perla Portnaar. Vandaag ga ik dit boek reviewen. Benieuwd? Lees dan snel verder…..

 

Dina-Perla groeit op in de joodse orthodoxie en een verstikkende werkelijkheid, waarin niets is wat het lijkt. Als jong meisje vecht zij voor vrijheid en liefde, ontvlucht haar ouderlijk huis en besluit nooit meer terug te keren. Exodus uit de vuurtoren is een meeslepende onthulling en behandelt Dina-Perla’s bijzondere levenslessen uit die bewogen periode. Nooit eerder is een dergelijke entourage achter gesloten deuren, waaronder haar tijd op de orthodoxe school het Cheider, immers zo indringend en van binnenuit beschreven als nu.

Tien jaar na haar ontsnapping wordt Dina-Perla geconfronteerd met haar biologische kinderloosheid en gaat zij op onderzoek uit. Is het mogelijk om het geheel te ontrafelen? De autobiografie behandelt spiegelende getuigenissen, gefocust op de beleving van toen. Vanuit spiritueel oogpunt worden geëmancipeerde vrouwen geboren. Sterke vrouwen daarentegen, ontstaan door het leven.

Wat ben ik blij dat ik dit heb kunnen lezen. In dit boek blikt Dina-Perla terug op haar jeugd, waarin ze leefde en opgroeide in een streng milieu (joods-orthodoxe religie). Ze wordt mishandeld door haar gehandicapte moeder en halfbroer. Haar ouders zijn gescheiden. Het ergste van alles is dat haar moeder het Dina-Perla kwalijk neemt, terwijl haar moeder fout zit en zeer waarschijnlijk aan zware schizofrenie lijdt.

“Zo vader zo dochter. Het is door haar dat ik ziek ben geworden. Een kind van de duivel is het. Voor haar geboorte was ik helemaal gezond. Weet je nog? Mijn benen zijn door haar kapot. Ik had haar nooit moeten krijgen. Haar vader heeft ons in de steek gelaten en draagt zijn verantwoordelijkheid niet. Geen alimentatie. Niets. Zij is een ondenkbare gedrocht. Waarom rot zij niet op naar die man?”

Het lijkt mij erg verschrikkelijk als je thuis zo behandeld wordt en geen dag veilig bent. Dina-Perla krijgt last van heftige menstruaties. Voor een keer besluiten ze de arts op bezoek te laten komen. Die adviseert de pil, iets wat niet door de beugel kan volgens haar moeder. De pil zou gelijk staan aan prostitutie en seks.

“Moeder schreeuwde over seks en prostitutie. Mijn kroon mocht als jonge vrouw niet afgepakt worden. Dit ging tegen de regels van God in. Ongesteldheidspijn was normaal. De ene vrouw had het meer dan de andere. Als ik later kinderen zou krijgen, zou het vanzelf wel minder worden. “Gasweh Shalom!”De dokter kwam er zoals altijd niet doorheen. Zo dacht ik er verder niet bij na, ook niet toen ik eens bij de conciërge op school lag te vergaan van de krampen. Het was licht in mijn hoofd geworden, dus had Cheiders bekende oplossing, water met suikerklonten gevolgd, net zoals de keer dat ik van mijn fiets was gevallen. Na een tijd was ik naar de rusthoek van de peuterklas gebracht, waar ik op het doek was gaan liggen. Pas later in de ochtend was ik weer naar huis gefietst.

Eén van de top drie gevarensituaties was toen ik tegen de koude, witte keukentegels met mijn hoofd in Avi’s handen, als een pingpongbal heen en weer gestuiterd werd. Fysiek was ik nooit sterk, maar het denkvermogen steeg al boven menig anderen uit. Misschien moest dit daarom gebeuren; een poging tot krachtvermindering of beschadiging, dacht ik nog voordat het zwart werd.”

Op een dag wordt ze zo erg mishandeld dat ze op haar achttiende besluit om definitief aangifte te doen. Hierna kan ze niet meer terug. Ze ontmoet Max op haar vijftiende. Samen gaan zij het gevecht aan. Mensen uit de gemeenschap beginnen over hen te roddelen; iets wat in een wij-cultuur als normaal wordt gezien. Ondanks alle tegenwerkingen de achterklap trouwt Dina-Perla met hem. Het wordt in het boek duidelijk dat de joods-orthodoxe gemeenschap gesloten en streng is. Wat heftig dat Dina-Perla zoiets ernstigs heeft meegemaakt. Mishandelingen, ziekte binnen de familie, leugens en meer zijn zeker niet goed voor een kind/ jonge vrouw. Dina-Perla ontstijgt het geheel en is een sterke vrouw. Dat blijkt wel uit haar boek. Maar de sporen zijn onuitwisbaar. Ook schippert zij gedurende haar jeugd tussen meerdere culturen, maar ze weet zich gelukkig te verzetten tegen hetgeen waar zij niet achterstaat en ze houdt vast aan de keuzes die ze wel kan maken.

In 244 pagina’s geeft Dina-Perla op gebalanceerde wijze de goede en slechte tijden weer. Zij beschikt over een vlotte pen. Ze kan erg goed schrijven. Ook al worden er heftige thema’s behandeld, ik heb dit aangrijpende verhaal met zeer veel plezier verslonden. Dit boek krijgt vijf sterren.

Overige gegevens van het boek:

Verschijningsdatum: November 2017
Prijs: €10,- ex BTW

 

Dina-Perla (1985) debuteerde onlangs met Exodus uit de vuurtoren. Ze groeide op in een streng joods-orthodoxe gemeenschap. In haar boek vertelt ze hoe ze die gemeenschap ontvluchtte. Dina-Perla studeerde Communicatie & Informatiewetenschappen aan de VU. Ze is getrouwd en woont in Amsterdam.

22 thoughts on “Recensie: Exodus uit de vuurtoren

  1. Wat goed dat ze aangifte heeft gedaan. Mishandelingen zijn zeker abnormaal. Je moet alles zelf bepalen in je leven. Dit boek ga ik zeker lezen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.