Recensie: Het vrouwelijke oog wil ook wat

Bij Uitgeverij Sterck & de Vreese verscheen het boek Het vrouwelijke oog wil ook wat van Jitske Jasperse. Dit boek gaan we vandaag reviewen. Lezen jullie mee???

Cover:

Op de cover zien we een vrouw zijwaarts kijken uit het raam. Het raam is super prachtig zo een geschiedenisraam die we in de kerken zien vaak. De naam van de auteur kopt in het geel. De titel in het wit, de onderkop en de naam van de uitgeverij in het groen. De achterflap heeft een groene achtergrond. Met een schilderij. Wauw wat een mooie cover.

Vrouwelijkheid:

Het boek bestaat uit zes delen: deel 1 blikt op een blauwe tand, piemeltellingen en meesterstukken, deel 2 op meer dan genereuze opdrachtgevers, deel 3 op vrouwen kunnen de vooruitgang van de kunst niet ten dienst zijn, deel 4 imperiale en theatrale verzamelaars en deel 5: vrouwen in vele gedaantes. Een wetenschappelijk boek over kunstgeschiedenis dat zie je niet vaak. Kunstgeschiedenis trok ons altijd al aan. Het had even gescheeld of we hadden deze studie gedaan, maar he het leven loopt niet zoals je denkt. We zien bij ieder hoofdstuk prachtige schilderijen, affiches, afbeeldingen en teksten. Ze licht ieder schilderij toe. We komen diverse schilderen tegen. Zoals die van Mary Cassatt kind in bad, Elonora en haar familie. Antonio Canova, daeldus, Leonor Fini, the shepherdess of Sphinixes. Eindelijk een boek over vrouwelijke kunstwerken die meer betekenen dan naaktheid. Vrouwelijke kunstwerken worden in het westen vaak gekoppeld aan seksualiteit. Dit boek laat zien dat vrouwen meer zijn dan seksualiteit.

“Uit korte opsommingen blijkt dat de vrouwen bekend zijn omdat ze connecties hadden met beroemde mannen met wie ze steeds vergeleken worden. Of omdat hun kunst als bijzonder of aanstootgevend beschouwd wordt, en dat laatste vooral als zij het vrouwelijke kunstenaarslichaam het kunstenaarschap bediscussiëren. Een we kennen vrouwen soms ook omdat ze dein de kunsthistorische handboeken staan. Dit boek wil laten zien dat vanuit deze invalshoeken slechts een deel van het verhaal over vrouwen en kunst verteld wordt. Zo zijn er vele vrouwen die- net als mabbeb iverugebs – de overzichtsboeken niet hebben gehaald. Bovendien wordt het onderwerp vrouwen en en kunst vanuit een breder perspectief benaderd door in de vorm van een drieluik de verschillende posities van vrouwen in de kunst onder de aandacht te brengen: als opdrachtgevers, kunstenaars en verzamelaars.”

Wie dol is op kunstgeschiedenis en op verhalen over vrouwen moet dit boek zeker lezen. Een wetenschappelijk boek over kunstgeschiedenis en vrouwen. Feministen zullen dit boek ook erg leuk vinden. Eindelijk een wetenschappelijk boek over geschiedenis dat interessant is geschreven.

 

Meesterwerk:

Wij zijn echt helemaal fan geworden van het werk Jitske Jaspers. Wat een meesterwerk heeft ze neergezet. Het is echt een goed boek. Super mooie afbeeldingen en schilderijen komen er in voorbij. Heel weinig volwassen boeken hebben afbeeldingen en schilderijen in een boek. Wij waarderen het wel. Alleen maar lappen tekst in een boek is ook niet altijd leuk, tenzij je een roman leest natuurlijk dan kan het wel.  Heel leuk gedaan. De combinatie tekst en afbeeldingen. Ze wist ook precies hoe ze dat ging afwisselen Het sloot goed aan op het verhaal dat ze vertelde. Wie kan het beste een boek over vrouwen schrijven dan een vrouw zelf? Zeker als het over geschiedenis gaat. Historisch gezien hadden vrouwen een hele zwakke positie overal, gelukkig is het anno 2021 beter geregeld. Alhoewel we nog een inhaalslag moeten maken op sommige vlakken.  De schrijfstijl is echt super goed. We zijn echt benieuwd naar nog meer werk van Jitske. Zeker een aanrader voor iedereen. Dit boek krijgt vijf sterren.

Klik op de banner om te bestellen:#samenwerking lees disclaimer

 

Binnenkort komt een interview met deze auteur online!

 

 

 

 

4 thoughts on “Recensie: Het vrouwelijke oog wil ook wat

    • Beste Frederique, dank voor je leuke reactie. Ik hoop dat je het boek ondertussen gelezen hebt en ben benieuwd hoe je het vond ;-). Hartelijks, Jitske (auteur van het boek).

    • Beste Felice, dat is het ook, al zeg ik het zelf. Hopelijk ga je het lezen. Hartelijke groet, Jitske (auteur van het boek).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.