Recensie: Op zoek naar hare majesteit

Bij Uitgeverij Aspekt verscheen het boek Op zoek naar hare majesteit van Ben Kahmann. Dit boek gaan we vandaag reviewen. Lezen jullie mee??

Cover:

Een vrolijke, kleurrijke en een prachtige cover zien we. Een vergrootglas en een kroon zien we omringt door de titel van het boek, de naam van de auteur en de uitgeverij in het zwart.

Over het boek:

Dit is het verhaal van Bert, werknemer bij de Nederlandse Spoorwegen. Hij is het niet eens dat de N.S. veel werk verricht voor de Duitse bezetter tijdens de Tweede Wereldoorlog. Bert vraagt zich af of koningin Wilhelmina hiervan op de hoogte is en wil het haar vertellen. Maar ja, waar woont ze? Hij gaat haar met zijn vriend in Engeland zoeken.

Onze mening:

In het eerste hoofdstuk wordt er over de koningin verteld. Dat ze twee oorlogen meegemaakt had en dat ze vier miskramen had. Dat was ons eigenlijk een beetje onbekend. Na haar overlijden werd ze opgevolgd door haar dochter, was ons zeker wel bekend. Er wordt ook een stukje verteld over de oorlog dat mensen moesten onderduiken met name de Joden voor Adolf Hitler. Toen de Tweede Wereldoorlog

Dit is een korte minibiografie over het leven van de koningin. Dit boek blikt in het leven van twee vrienden: Oscar en Bert die werkzaam zijn bij de NS. Deze vrienden hebben wel een levendige fantasie en willen iets betekenen. Voelen zich schuldig over de Jodenvervolging en Bert wil  ontslag op staande voet nemen, dit omdat ze eerst niet wisten dat de NS joden vervoer naar Duitsland. Uiteindelijk houdt Oscar hem tegen. Het is oorlog en tenminste hebben ze werk.

“Toen brieste Bert: ‘maar het is toch te gek man, dat ik meehelp aan de dood van Nederlandse mensen, joden en zo, die door de Duitsers in ons land gevangen zijn genomen!’

Tja, daar had Bert wel gelijk in moest Oscar toegeven. Maar aan de andere kant, een baan was een baan, werk was werken dat was in deze rare tijd ook wel onnoemelijk belangrijk Wat moest hij dan? In Duitsland voor de vijand gaan werken? En toen vroeg Oscar: ‘zou onze koningin Wilhelmina dat eigenlijk weten?’

‘Ik denk het eigenlijk niet’, zei Bert ‘ik bedoel hoe zou ze dat weten? Die zit ver weg in ENGELAND, dus die weet haast niet wat er allemaal in Nederland gebeurt, denk ik.”

Verfilmingwaardig:

Ook homoseksuelen en jehova’s getuigen worden naast joden naar het kamp gebracht. Halsoverkop reizen de vrienden naar Engeland op zoek naar de koningin. Zullen ze haar ontmoeten? Echt wat een luchtig, grappig boek was het ondanks dat er een beetje over de oorlog wordt verteld.

“Toen de Tweede Wereldoorlog eindelijk was afgelopen in 1945, werd bekend dat de Nederlandse Spoorwegen , in opdracht van de bezetter, ruim honderdduizend joden, een paar honderd ‘politieke’ gevangenen, als dan iets gewonde Duitse soldaten, homoseksuele, en vele zeer vele anderen zijn  vervoer. De Ns heeft na de oorlog 32 miljoen euro aan de Nederlandse staat ter genoegdoening betaald.”

Wat een makkelijke weglezer. Het verhaal wordt als een film beschreven. Zo spannend is het boek. Hopelijk wordt dit boek gauw verfilmd. Wij willen er graag naar kijken. Als lezer kun je niet meer stoppen met lezen. Het boek is echt goed geschreven. Dit boek krijgt vijf sterren.

Overige gegevens van het boek:

Op zoek naar Hare Majesteit

Auteur: Ben Kahmann

ISBN: 9789464242973

Soort boek: Paperback / softback

Aantal pagina’s: 44

Publicatie datum: 17-05-2021

Prijs: € 9.95

Verkrijgbaar bij Uitgeverij Aspekt een directe link vinden jullie hier.

#samenwerking

Lees nog meer recensies van de titels van Uitgeverij Aspekt:

Zuster wat zie jij er raar uit

Bullseye

Zwemmen tegen de stroom in 

 

3 thoughts on “Recensie: Op zoek naar hare majesteit

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.