Recensie: Sprookjes van Hans Christian Andersen

Hans Christiaan Andersen kennen we natuurlijk van zijn wereldberoemde verhaal de kleine zeemeermin. Recentelijk is bij Uitgeverij Eenvoudig communiceren het boek van Frans van Duijn verschenen die de verhalen van deze auteur naverteld. Het boek heet Sprookjes van Hans Christiaan Andersen. Dit boek gaan we vandaag reviewen.

 

We maken kennis met vijf topverhalen in het boek:

De nieuwe kleren van de keizer

De prinses op de erwt

Het lelijke jonge eendje

Het meisje met de zwavelstokjes

De Chinese nachtegaal

De kleine zeemeermin

 

Topverhalen:

Het meest bekende verhaal is die van de kleine zeemeermin. Op tv laten ze een andere verhaal zien dan het werkelijke. Frans van Duijn heeft topverhalen gebundeld in een prachtig boek. De meeste kende ik wel maar twee van de verhalen niet. Wat een mooie tekeningen komen er voorbij in het boek. Het maakt de verhalen nog levendiger. Jitske Wadman is de illustrator van het boek. Super mooie tekeningen heeft ze gemaakt. De tekeningen geven echt een goed beeld van de verhalen.

 

Prinses op het erwt

Deze stuk was erg goed uit het verhaal:

“De volgende ochtend vragen de koning en de koningin hoe het meisje geslapen heeft.

‘O heel erg slecht!’, zegt het meisje. ‘Ik kon maar niet in slaap komen. Want er lag iets hards in het bed. Ik heb overal blauwe plekken. Het is vreselijk!’

Op het moment weten de koning en de koningin dat dit een echte prinses is. Want ze had de erwt gevoeld, dwars door twintig matrassen en twintig dikke dekens heen. Zo gevoelig is alleen een echte prinses. De prins en de prinses trouwen. En de erwt wordt in een museum gelegd. Daar kun je hem nog steeds zien. Tenminste, als niemand hem heeft gepikt. “

 

De kleine zeemeermin:

Een stukje uit het boek van de zeemeermin:

“Eindelijk komt de kleine zeemeermin bij een open plek in het bos. Hier woont de zeeheks. Haar huis is gemaakt van spierwitte botten. De botten van verdronken mensen. De zeeheks is thuis. Op haar borst zitten smerige zeeslangen die ze mijn kuikentjes noemt. De heks ziet de kleine zeemeermin en roept:

‘Ik weet wat jij wilt, mooi prinsesje! Je wilt je staart ruilen voor twee mensen benen, zodat de prins verliefd op je wordt! En dan trouwen jullie, dan krijg jee en onsterfelijke ziel. Ach, wat dom van je, maar je krijgt wel je zin. Het zal jou in het ongeluk storten!’ Daarna lacht de heks zo hard en akelig, dat de zeeslangen van haar borst in de modder vallen.

‘Ik zal een drankje voor je maken’, zegt de heks.”

 

Meesterwerk:

Door deze verhalen te bundelen levert Frans echt een meesterwerk. De meest leuke verhalen op een rijtje. Hij heeft een hele vlotte schrijfstijl. Als lezer ben je super gemotiveerd om dit boek achter elkaar uit te lezen. De verhalen waren zijn erg mooi. Voor je het weet heb je deze 93 pagina’s tellend boek binnen no-time. De verhalen lezen als een trein. De uitgeverij kiest altijd goede auteurs uit om hun uitgaves te publiceren. Ieder uitgave van hun is weer een succes. Deze Sprookjes van Hans Christian Andersen zijn echt van topklasse. Hun beoogde doelstelling is zeker wel behaald. De uitgeverij wil mensen aan het lezen krijgen. Dat is ze zeker gelukt met iedere uitgave. Ook met deze. Wij hebben hier op de redactie kinderen die niet van lezen houden, maar na het lezen van dit boek werden ze verslaafd aan lezen. Ze zijn erg benieuwd naar de volgende verhalen in deze serie. De verhalen vonden ze erg goed en spannend. Wij volwassenen hier ook we leefden weer in de tijd van vroeger. Heerlijke jeugdsentiment maar dan op een originele manier. De echte verhalen. De kleine zeemeermin lieten ze anders zien dan Hans Christian het had geschreven. Frans van Duijn heeft echt goed werk geleverd met deze sprookjesboek. Heel handig voor lesmaterialen op scholen. Het boek is echt informatief. Ieder kind/persoon zal dit leuk vinden. Het boek krijgt vijf sterren. Zeker aanbevelenswaardig voor iedereen.

 

Verkrijgbaar bij Uitgeverij Eenvoudig Communceren.

 

 

#samenwerking.

3 thoughts on “Recensie: Sprookjes van Hans Christian Andersen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.