Interview met Petra Hoek van PhysioManualTherapy Hoek

Corona heeft helaas onze levens vernietigd. Life goes on. Veel fysiotherapeuten hebben de tenten gesloten. Physiomanualtherphy Hoek heeft haar deuren nog steeds open speciaal om mensen te helpen die het hard nodig hebben. Vandaag een interview met fysiotherapeut/manueel therapeut Petra Hoek van Physiomanualtheraphy Hoek. Lezen jullie mee?

 

 

Kun je iets over je werk vertellen?

Mijn beroep is Fysio/Manueel therapeute, dat houdt in dat ik mensen help met bewegingsproblemen, pijn in het lichaam en er voor zorg dat mensen weer kunnen functioneren. Maar ook dat ik preventief help om erger te voorkomen zodat klachten niet erger worden of niet ontstaan door het geven van adviezen en/of oefeningen.

Klachten verhelp ik vaak door in de behandelkamer gewrichten te bewegen en spieren los te maken. De patiënt geef ik dan vaak oefeningen mee waarmee hij of zij zelf bij kan dragen aan het herstel.  Daarnaast ben ik altijd bereikbaar voor een advies op afstand, en geef ik vaak mensen een advies waardoor zij zonder langs te komen de klachten kunnen verminderen en/of verhelpen op eigen kracht.

Wat is het moeilijkste aan jouw beroep?

Het moeilijkste aan mijn beroep is dat je niet iedereen kan helpen. Iedereen die therapeut is geworden is dat omdat hij of zij graag mensen helpt. Maar soms kom je bij mensen die niet meer herstellen of die een probleem hebben waar jij niet bij kan helpen. Het is dan moeilijk om je grenzen als therapeut te kennen en aan te geven zodat op die manier toch iemand geholpen wordt.

Welke opleidingen heb je gevolgd?

Je begint met de HBO opleiding fysiotherapie, die heb ik ook gevolgd in leiden. Daarna ben ik diverse cursussen gaan doen waaronder Mulligan en McKenzie. 2 jaar na mijn opleiding als fysio ben ik eigenlijk gelijk doorgestroomd in de Master voor Manuele therapie.  Binnen de manuele therapie heb je diverse stromingen, en ik heb gekozen voor de “van der Bijl” methode. Dit houdt in dat je weinig kraakt maar toch mensen wel los weet te krijgen.

Waarom heb je gekozen voor dit beroep?

Dat is eigenlijk per ongeluk gebeurt… ik wilde altijd dierenfysio worden, en om dit doel te bereiken moet je eerst mensen fysiotherapie studeren en pas daarna kun je je specialiseren in de dieren fysiotherapie. Maar gedurende mijn studie en stage’s heb ik ontdekt dat fysiotherapie bij mensen een heel gaaf beroep is. En die dieren fysio… tsja.. ik help wel eens een paard maar daar blijft het wel bij.

Wilde je altijd al fysiotherapeut worden?

Nee dus, ik heb allerlei beroepen gehad die ik wilde worden, van politie te paard tot lab onderzoeker en dierenarts, pas in mijn laatste jaar middelbare school is mijn keuze duidelijk geworden.

Hoe lang ben je al fysiotherapeut?

Inmiddels ben ik al 10 jaar fysiotherapeut, waarvan 4 jaar manueel therapeut, en heb ik zowel in de gehandicaptenzorg als in de eerste lijn gewerkt.

Hoe ziet jouw gemiddelde werkdag eruit (even corona niet meegerekend)?

Een fysiotherapeut in de eerste lijn werkt meestal op 30 minuten basis, dat houdt in dat je elke 30 minuten een nieuwe patiënt ziet. In die 30 minuten heb je 5 min voor hallo/hoe gaat het, daarna ga je behandelen, en in de laatste 10/5 minuten moet je afsluiten, afspraak maken en gedag zeggen.  Een gemiddelde werkdag is 8 tot 9 uur minus 30 minuten pauze.. dus je ziet zo’n 14 tot 18 patiënten per dag. Er valt altijd wel iemand uit of is te laat en daar zit dan vaak een kort pauze momentje en als je pech hebt heb je alleen een half uurtje middag pauze. Soms bellen patiënten in hoge nood dan gebeurt het vaak dat je die in je pauze of aan het einde van de dag ziet.

Werktijden zijn wisselend, momenteel ben ik praktijk eigenaar en dus zelf de baas over hoe laat ik begin en stop dus werk ik veel van 13.00 tot 21.30 maar soms begin ik ook wel eens eerder. En buiten het werk van de patiënten moet de administratie ook gedaan worden, dit vraagt nog eens zo een 3 tot 5 uur per week naast het werk.

Wat vind je het leukste aan je werk?

Het leukste aan mijn werk vind ik het contact met andere mensen, het ontmoeten van anderen. Ieder mens neemt een verhaal mee en ik vind het leuk om daar naar te luisteren en daarnaast iemand te helpen en blij te maken.

Wat zijn de minder leuke kanten?

Een minder leuke kant is administratie. Administratie betekent dat je cijfertjes in orde maakt achter een computer, dat vind ik saai ik ben liever in beweging dus dat laat ik wel eens liggen. Dan wordt het veel dat is nooit leuk, het voornemen om het bij te houden verwatert nogal eens.. dus soms toch maar even typen.

Je hebt sinds kort een eigen praktijk. Ben je van mening dat een fysiotherapeut het liefst zelfstandig kan zijn of dat het werken in een teamverband prettiger is?

Fysiotherapeut is een beroep dat zowel zelfstandig als in teamverband prettig is. Beetje flauw antwoord maar wel een eerlijk antwoord. Je weet niet alles dus collega’s om je heen zijn altijd prettig, en nu ik zelfstandig werk heb ik toch nog collega’s via netwerk en doe ik toch ook wel wat werk bij een ander praktijk om met collega’s in contact te blijven.  Als startende fysio is een teamverband zeker aan te raden omdat je dan nog veel te leren hebt maar na een jaar of 4 zeker lekker zelfstandig aan de slag. En omdat je als fysio zelf je afspraken maakt, ben je binnen een team toch ook al redelijk zelfstandig.

Heb je tips voor aankomende fysiotherapeuten?

Probeer verschillende werkplekken, en zorg dat je bekend bent met zo veel mogelijk van de fysiotherapeutische programma’s die voor de administratie gebruikt worden.

Wat is het gemiddelde salarisindicatie van deze beroepsgroep ( mag overgeslagen worden)

Dat is geen simpel antwoord. Binnen de fysiotherapie is er geen CAO, hierdoor is er een wildgroei aan contracten en salaris schalen.  De fysiotherapie in een instelling zoals ziekenhuis en gehandicapten zorg heeft wel een CAO.

Salaris binnen de fysiotherapie loopt uiteen van €10,- per consult tot 65% van het consult tot een vast bedrag per maand op basis van x-aantal uren.  En binnen deze bedragen is soms wel soms niet vakantie geld, reisgeld, cursus vergoeding en vergoeding van lidmaatschap registers mee geteld.  Wat ik nog nooit gezien heb is dat de werkgever het pensioen betaald, als fysio moet je je eigen pensioen betalen (á 200-300 eur per maand).

Prijzen van de verzekeraars lopen ook uiteen, gemiddeld krijg je 40 tot 45 euro voor een eerste consult daarna 28 tot 32 euro voor een vervolg consult fysiotherapie. Manuele therapie zit gemiddeld 8 tot 10 euro hoger. Dus… reken maar uit wat een fysio verdiend.. iedereen werkt ook nog eens tussen de 15 tot 38 uur…

Heb je moeilijke casussen meegemaakt? Zo ja wat was of waren je moeilijkste casussen?

Moeilijke casussen.. tja iedere therapeut maakt die mee, en moeilijk op verschillende niveau’s. Zoals klachten waarvan je niet begrijpt waar ze vandaan komen en hoe je iemand moet helpen om het probleem op te lossen. Eigenlijk wat ik veel moeilijkere casussen vond waren degenen waarbij emoties een rol speelden. Zoals eenzaamheid bij ouderen die bijna geen bezoek kregen en jij als fysio dus een van de enige bent die langs komt. Of een ouder iemand die op zijn sterfbed nog wat fysio nodig heeft en dan in je handen overlijd. Je maakt veel mee als fysio.


Heb je ook socialemediakanalen waarop je actief bent? Zo ja welke?
Ik ben ook actief op Facebook.

Vaak helpt de inzet van socialemediakanalen erg goed bij de promotie van een beroepsgroep en het werven van nieuwe patiënten ben je het daarmee eens?

Het is lastig om hier een juiste lijn in te vinden, ik ben mij er wel van bewust dat hier kansen liggen.

Ook bloggen steeds meer zorgverleners/fysiotherapeuten om wat meer over hun beroep te vertellen en of nieuwe patiënten te werven. Overweeg je dat ook eens te doen?
Bloggen doe ik niet echt, maar wel post ik regelmatig op Facebook.

Je hebt ook een eigen website. Heb je dit zelf gemaakt of heb je dit laten ontworpen?
Mijn website heb ik helemaal zelf gebouwd.

Enig idee hoeveel bezoekers je website heeft?

Gemiddeld 30 bezoekers per maand waarvan 10 pageviews.

URL naar je website:

https://www.physiomanualtherapyhoek.nl/de-therapeut

 

Support tijdens corona graag fysiotherapeuten. Bezoek deze praktijk. Het is een superfijne en aardige fysio/manueel therapeut. Ze staat altijd klaar voor iedereen. 

Bezoekadres:

Losplaatsweg 28-C, 2201 CV Noordwijk

Tel. 06 82938190

Een afspraak binnen 24 uur, ook geopend op feestdagen en zondagen!

 

13 thoughts on “Interview met Petra Hoek van PhysioManualTherapy Hoek

  1. Gelukkig kunnen nu langzamerhand ook fysiotherapeuten en soortgelijke beroepen aan de slag, want door weken zonder therapie lopen mensen een grote achterstand voor.

  2. wat een leuk en open interview! ik vind het altijd leuk om te zien langs welke weg mensen tot een beroepskeuze komen

  3. Heel dankbaar beroep. Ik was nog opzoek naar een goede fysiotherapeut. Heb het nu gevonden. Binnenkort ga ik bellen voor een afspraak.

  4. Wat een goed interview. Ik zou graag meer van dit soort interviews zien.

    Het lijkt me ook lastig om met een stervende te maken krijgen. Hoe ga je om met iemand die sterft?

  5. Bedankt voor dit interview. Het is leuk om te lezen dat deze vrouw echt passie en liefde voor haar vak heeft, ondanks de administratie wat helaas ook moet gebeuren… Ik kan me voorstellen dat je met veel verschillende mensen en verhalen te maken krijgt!

  6. Mooi om te lezen hoe deze vrouw haar beroep heeft gevonden en er zoveel voldoening uithaalt. Mijn nichtje is fysiotherapie gaan studeren en vind het contact met mensen ook het mooiste. Hopelijk gaat alles na de lockdown weer normaal, want via het scherm is het moeilijker lesgeven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.