Interview met Ellen Kruize

Vorige keren hadden jullie veel interviews kunnen lezen o.a. van Perry Pierik, Frits Bosch, Jacqueline Zirkzee, Melissa Skaye  Vandaag hebben we een interview met auteur Ellen Kruize. Onlangs verscheen haar boek Educated drugdealer. Lezen jullie mee??

Kun je iets over jezelf vertellen?
Als klein meisje was ik altijd enthousiast, ik kon niet stoppen met vertellen. Vrolijk en optimistisch stond ik in het leven. Avonturen ging ik graag aan. Tekenen, ‘net alsof’ radio maken met cassettebandjes en verhalen verzinnen dat deed ik graag. Ik was veel op pad en viel geregeld uit de boom of in een sloot. Toen ik jong was bezocht ik geregeld de apotheek met mijn ouders. De apotheek het had voor mij iets magisch. De donkerbruine kasten, de inrichting met de oude witte potten en de mensen in witte jassen. Lezen daar hield ik van. Mijn oma was bibliothecaresse en zij trakteerde me geregeld op leuke boeken. Later bleef ik lezen en dat doe ik nog steeds heel graag. In 2005 startte ik als broekie van 18 met de opleiding apothekersassistente. De opleiding was leuk, maar de stages waren vele malen leuker. Ik ging er helemaal in op. Je maakt als apothekersassistente zoveel bijzondere situaties mee achter de balie met de zorg voor patienten. Alle collega’s roepen dan ook vaak: “We kunnen hier wel een boek over schrijven.” Ik leerde van de oude rot in het vak, allerlei handigheidjes en zij vertelden over die goede oude tijd. Ik hing aan hun lippen. Na het behalen van mijn diploma ging ik er met volle energie tegen aan. Wat was ik trots dan ik mensen mocht helpen en er voor ze kon zijn.

Tijdens mijn carrière in de apotheek werd ik zwanger, en helaas kreeg ik last van complicaties. Aan mijn werk in de apotheek kwam abrupt een einde. Mijn liefde voor het vak apothekersassistente bleef. Ik besloot om mijn collega’s te blijven steunen. Tegenwoordig kennen mijn vrienden mij als sociaal, maar zeer ondernemend. Ik ben een bezige bij. Mijn naasten kunnen al niet meer volgen waar ik me allemaal mee bezig houd. Zo heb ik meerdere banen, werk ik voor mezelf en doe ik nog vrijwilligerswerk. Na de apotheek startte ik met mijn jonge baby een eigen uitzendbureau op. Waarin ik voor de apotheek en de huisartsenpraktijk op zoek ging naar personeel. Het was een avontuur op zich. Van zorgen en mensen helpen naar de keiharde zakelijke wereld. Naast het uitzendbureau ging ik les geven bij de MBO zorgopleidingen en organiseerde ik jarenlang een benefiet symposium voor de apotheek en huisartsenpraktijk waarmee we geld op haalden voor het goede doel. Af en toe werkte ik zelf nog in de apotheek en ik vond het bloggen over het werk erg leuk.

Een tweede kind was onderweg. Ik had personeel op kantoor aangenomen om mezelf te kunnen ontzien. Het ging weer mis en weer kreeg ik complicaties tijdens de zwangerschap. Mijn bedrijf was een enorm succes en ik had het helemaal voor elkaar. Na een jaar of 4 begon het me op te breken en tegen te staan om zo veel te werken. Ik besloot dat ik meer tijd nodig had voor mijn gezin en zocht naar een oplossing. Die oplossing bleek ik zelf te zijn. Ik deed het uitzendbureau van de hand. Stopte met al mijn bezigheden en ging op zoek naar wat ik echt wilde. Ik ging me volledig richten op het herstel. Daarna zou ik iets gaan doen wat ik leuk vond en waar ik goed in was. Het bleek dat ik goed was in het opbouwen van online communicatie en communities. En dat vond ik ook erg leuk om te doen. Ondernemen is mijn talent en inmiddels zag ik waar ik andere bedrijven mee kon helpen. Iedereen zou de kans moeten hebben om te lezen en te schrijven. Tijdens het schrijven ontdekte ik de minibiebs. In ons dorp is veel armoede en ik besloot samen met de kinderen een minikinderbieb op te zetten. Het deed me denken aan mijn oma. Ik mis haar. Als zij kon zien dat ik ben gaan schrijven zou ze daar enorm trots op zijn geweest. Toen het boek bijna af was schoot ik in de stress, na het lezen van een essay (Generaal zonder leger) brak het zweet me uit. Zou ik echt dit boek gaan uitbrengen? Wilde ik mijn kop boven het maaiveld uitsteken?  “JA, ik ben begonnen en zal dit ook succesvol gaan afronden”, zei ik tegen mezelf.

Wilde je altijd al schrijver worden?
Na de middelbare school had ik moeite om een vak te kiezen. Toen ‘hielp’ een leraar mij met een beroepentest. Uit die test kwam dat ik makelaar moest worden. Het vertellen van verhalen is een talent, maar ik zag niet dat ik hier werk van kon maken. Ik snapte ook niet hoe je er je brood mee kon verdienen.

Hoe ben je ontdekt als schrijver?
Het is iets anders gegaan. Ik heb afgelopen zomer geroepen tegen iedereen dat ik een boek ging schrijven. En toen ik dat had gedaan kreeg ik het ene na het andere verzoek. Waar kan ik je boek bestellen? Daardoor groeide mijn vertrouwen. Mijn eigen netwerk vertrouwd erop dat ik dit kan… dus dan moet ik het kunnen toch? Misschien kan ik zelfs wel zeggen dat ik nog niet ontdekt ben… Nu er na de lancering 2000 boeken van de eerste druk zijn verkocht, geloof ik pas dat mensen mijn boek echt willen lezen. Soms knijp ik mezelf even. Is dit echt?

Was het moeilijk om een uitgeverij te bereiken?
Ik heb geen poging gedaan om een uitgeverij te bereiken. Ik wilde het zelf uitgeven en niet wachten. Niet dat, dat makkelijk was ofzo. Nu ik met de Duitse en Engelse vertaling bezig ben lijkt het me toch wel gemakkelijk. Maar ik ga deze nieuwe uitdaging graag zelf aan en schakel hulp in als ik dat nodig vind.

Heb je ook een literair agent nodig gehad of heb je alles zelf gedaan?
Het lijkt me erg interessant om eens met een literair agent te spreken. Het zelf uitgeven was een uitdaging, maar het is gelukt en ik mag niet klagen. Natuurlijk is het met een agent veel handiger. Vooral ook als het boek in andere landen wil verkopen. Zij hebben de ervaring en kennis.

Hoeveel boeken heb je in totaal geschreven?
Educated Drugdealer is mijn debuut. Ik ben dus nog een “groentje” in deze wereld.

Hoe ziet je werkdag eruit?
Bij mij is geen dag hetzelfde en daar geniet ik van. Ik werk met zeer diverse bedrijven samen en ik plan mijn werk afwisselend in. Zo plan ik ook tijd om te schrijven voor deze bedrijven en mijn eigen blogs & columns. Ik ken mezelf inmiddels een beetje en als ik me ergens op stort dan verlies ik een stukje van mezelf in het project. Door te doseren en af te wisselen zorg ik voor mezelf en voor plezier. Plezier maken en leuke dingen doen dat is mijn motto. Naast mijn werk ben ik moeder en in een jong gezin is er altijd een uitdaging om de balans tussen werk en privé goed te krijgen.

Zijn er punten die je minder leuk vindt in dit werk?
Ik ben niet zo geduldig. Dat is soms lastig. Ik merk ook dat ik het lastig vind om aan iets te werken wat niet meteen kan of snel klaar is. Nu heb ik het nog vrij snel geschreven in vergelijking met wat ik hoor van anderen, maar het is voor mij de kunst om het in stukjes te knippen en dan daarvoor tijd in te plannen. Dan gaat het goed. Ik heb een hekel aan administratie. Dus ondernemen vind ik leuk, maar ik ben een echte creatieve geest en die “rotklusjes” zijn een bedreiging voor mijn motivatie en creativiteit.

Wat wilde je vroeger worden?
Juf of piloot van een apache helikopter. Uit de beroepstest op school kwam: Makelaar. Uiteindelijk als ik terug kijk was ik een geboren gifmenger. Heel creatief, altijd interesse in het maken van dingen en in het openlucht museum met de workshops in de oude apotheek, was ik helemaal in mijn element tijdens het maken van een dropdrankje als kind.

Welke opleiding(en) heb je gevolgd?
Apothekersassistente en medisch secretaresse.

Hoe heb je je studententijd ervaren?
Het was zwaar, ik stond op eigen benen en woonde op kamers zonder enige steun. Financieel was het helemaal een drama. Ik kon amper voorzien in mijn eigen voedsel.

Feestbeest of studiebol?
Beide, als ik de middelen had, dan was ik natuurlijk helemaal los gegaan. Plezier maken is mijn grootste hobby. Ik hou van mijn werk en als iets me interesseert ga ik daar een soort van studie van maken. Ik leer en schrijf veel en daarin ontwikkel ik me graag.

Richt je je specifiek op een doelgroep tijdens het schrijven?
In dit boek heb ik me gericht op het brede publiek. Ik wil patiënten (dat kan iedereen zijn) kennis laten maken met de mensen achter de balie. Wat we doen en waarom we dat doen. Het boek is tevens geschikt voor studenten en collega’s die vinden het heerlijk herkenbare anekdotes. Best een uitdaging dus.

Vind je dat je een opleiding nodig hebt om schrijver te worden?
Nee, maar het is wel handig om veel bezig te zijn met tekst en taal. Alhouwel ik vroeger meer een wiskunde wonder was dan een taalwonder. Door ervaring, veel lezen en het doen. Kan je enorm veel leren op je eigen manier.

Recentelijk verscheen je boek educated drugsdealer waar gaat dit boek over (voor de mensen die het niet hebben gelezen)?

“Be nice to pharmacists because we can kill you with one mistake.” Een opmerkelijke titel die meteen vragen oproept en lezers nieuwsgierig maakt. Dit hippe autobiografische boek vertelt een vermakelijk waargebeurd verhaal van een apothekersassistente. Ellen neemt je met veel humor en passie mee in haar dagelijkse werkzaamheden achter de balie van de apotheek. Lichte verhalen die heerlijk weglezen, geschikt voor alle lezers. De afgelopen twee jaar bekeken we de zorg anders. Maar nooit weten we wat er achter de schermen of in dit geval achter de balie gebeurt. Kruize Kok vertelt hilarische, schrijnende, emotionele en realistische verhalen over haar werk in de zorg. Een geheel nieuw onderwerp, want over de apotheek zijn nog geen autobiografische boeken geschreven. In maart 2021 startte het idee om mijn verhalen over mijn werk in de apotheek op te schrijven voor het grote publiek. De verhalen van achter de balie zijn de moeite waard. Als ik mijn collega’s kan steunen door patiënten te laten inzien waarom ze bijvoorbeeld moeten wachten in de apotheek, dan is dat me alles waard.

Hoe wordt er gereageerd op dit boek ?’
Ik geniet elke dag van de geweldige recensie die ik mag ontvangen. Vooral van de warme reacties van “patienten” die denken te weten hoe de apotheek werkt. En dan toch ineens een ander beeld krijgen. Ik ontdek lezerscommunities en geniet van de leuke mensen in deze wereld. Andere auteurs die me steunen of helpen. Dat is zo lief. Ik kwam binnen op plaats 916 bij Hebban en ben net nadat het boek uit kwam gestegen naar plaats 35. Daar had ik ook nooit op gerekend. Ik ben hier zo dankbaar voor.

Waar heb je de inspiratie vandaag gehaald voor dit boek?
Uit mijn werkervaringen in de apotheek. Dus pijnlijke, grappige, emotionele momenten die ik mee maakte tijdens mijn stage en werk.

Wat is het moeilijkst aan het schrijven van een boek?
Beslissen wat er uiteindelijk wel en niet in het boek zou komen.

Heb je vaste schrijfrituelen?
Elke week een vast moment inplannen om te schrijven. Dat wisselt en is afhankelijk van mijn werk en gezin.

Wat kunnen lezers van jouw boeken leren?
“Be nice to pharmacists because we can kill you with one mistake.”Heel cru, maar ik vertel over dingen die maar weinig mensen weten, dat er mensen achter de balie staan en dat de apotheek geen pillenwinkeltje is. Hoeveel verantwoordelijk zorgverleners dragen voor hun patiënten.

Staan er nog meer boeken op de planning. Zo, ja welke?
Inmiddels ben ik verder gegaan met een tweede boek over de apotheek. Er zijn nog zoveel verhalen en mooie anekdotes te vertellen. Daarmee heb ik geen haast. En ik wil heel graag een kinderboek maken over medicijnen. Heel misschien wil ik ook een boek schrijven over mijn nogal onstuimige jeugd.

Kun je rondkomen van het schrijven alleen of zijn er nevenactiviteiten die je moet doen om brood op de plank te krijgen?
Het is niet mijn doel om met boeken brood op de plank te krijgen. Ik schrijf om mijn creatieve uitspattingen vorm te geven. Tot nu toe heb ik geen klagen er zijn bijna 2000 boeken verkocht. Maar een eerste boek dat net uit is… geeft niet veel inzicht. Ik had nooit gedacht zoveel boeken te gaan verkopen! Ik dacht 100 ofzo. Ik deed het meer voor het unieke verhaal. Er is nog geen autobiografisch boek over de apotheek.

Op welke manier promoot je je boek?
Ik blijf bloggen via de apothekersassistentblog en probeer zichtbaar te zijn op social media.

Denk je dat social media een grote rol heeft bij de verkoop van je boeken?
Zonder had ik geen boek verkocht denk ik. Maar social media is voor mij als een rode draad door mijn ondernemerscarrière.

Wat doe je over 5 jaar?
Genieten van mijn gezin, plezier maken en misschien heb ik een tweede boek.

Heb je een relatie/getrouwd/kinderen?
Momenteel ben ik moeder en echtgenoot. Ik heb een jong gezin en we zitten in onze tropenjaren. Het schrijven van een boek kost de nodige tijd en moeite en ik heb mezelf de zware discipline opgelegd om elke week een dagdeel te gaan schrijven. Ik weet niet of ik dat altijd kan doen.

Ben je gelovig. Zo ja, welke rol speelt religie in je leven?
Nee ik geloof in het goede van mensen.

Welk boek heb je als laatst gelezen?
Ik lees nu “De meeste mensen deugen” en “Clanlands”

Welke auteurs bewonder je?
Die lijst is te lang om op te noemen: Annie MG Schmidt, Tonke Dragt, J.K. Rowling, Robyn Carr, Diana Gabaldon, James Norbury, Charlie Mackesy, Arthur Japin, Lucinda Riley & Andy Griffiths.

Wat zijn je hobby’s?
Wandelen, lezen, buiten zijn, plezier maken met de kinderen (playstation, lego en knikkerbanen bouwen), met vrienden afspreken, bloggen en veel sociale activiteiten en vrijwilligerswerk. Stiekem zijn veel dingen van mijn werk ook een soort hobby. Ik maakt erg veel plezier.

Heb je tips voor aankomende schrijvers?
Laat je door niemand tegenhouden, maak je dromen waar.

Lees ook andere interviews:

Het interview met auteur Perry Pierik lees je hier

Het interview met auteur Aloka Liefrink lees je hier

Het interview met fysio- en manueeltherapeut met Petra Hoekstra lees je hier

Het interview met Frans van Duijn lees je hier 

Het interview met Ted lees je hier

Het interview met Vera Stupenea lees je hier

Het interview met Koert Koster lees je hier

Het interview met Ilse Ruijters lees je hier

Het interview met Frans van Duijn lees je hier.

12 thoughts on “Interview met Ellen Kruize

  1. Ik was vroeger ook overhalen verzinnen en opschrijven,leuke om het verhaal achter de schrijfster te lezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.